Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Osječko-baranjska županija najuspješnija u projektima energetske obnove

Energetska obnova mijenja uvjete školovanja i zapošljava građevinare

Završena je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač županija
1/5
Foto: Osječko-baranjska županija
Počinju i nova 23 projekta energetske obnove, a oni su vrijedni 82,54 milijuna kuna. Ukupna je vrijednost svih projekata 144 milijuna kuna

Završena je energetska obnova zgrada 19 osnovnih i srednjih škola čiji je osnivač Osječko-baranjska županija, koja je ujedno i nositelj tih projekata ukupne vrijednosti 62,11 milijuna kuna. Uz novi sjaj i izolacijska svojstva vanjskih zidova, zamijenjeni su prozori i vrata, uređeni stropovi i krovovi, ugrađeni učinkoviti sustavi grijanja, prozračivanja i rasvjete, automatizirani sustavi upravljanja zgradama, uvedeno daljinsko očitanje potrošnje energenata i vode. Troškovi energije za grijanje, odnosno hlađenje bit će najmanje 50 posto manji nego prije obnove.

u aGENCIJAMA koje već nekoliko godina prodaju putovanja u Slavoniju kažu da su gosti oduševljeni i da mnogi ponavljaju posjet Festival Dunava: Osječko-baranjski župan Ivan Anušić u goste pozvao Zagrepčane i Primorce Pet dana u Slavoniji košta kao dan na Hvaru

Stiže novac iz EU

Nedavno je održana završna konferencija za tih 19 projekata koje je Županija provela u sklopu Poziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja". Bila je to prilika i za najavu nova 23 projekta u sklopu poziva za zgrade javnog sektora.

– Ukupna vrijednost projekata iznosi 144 milijuna kuna, od čega su 60 posto bespovratna sredstva EU, a ostatak osiguravaju Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU i Osječko-baranjska županija. Za nove projekte raspisan je postupak javne nabave za izvođača radova. Rok za njihov završetak je početak 2021., ali nadamo se da ćemo u roku od osam do deset mjeseci završiti sve radove. Ukupna vrijednost nova 23 projekta je 82,54 milijuna kuna, od čega su 48,1 milijun kuna sredstva EU, 13,9 milijuna kuna Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, a 20,53 milijuna kuna iz županijskog proračuna – ističe Nataša Tramišak, pročelnica Upravnog odjela za investicije, razvojne projekte i fondove EU.

Ugovor o darovanju nekretnina vrijedan je 3,27 milijuna kuna Mještani Krndije napokon doživjeli ispravak nepravde Napokon postali vlasnici kuća u kojima žive desetljećima

Među novim projektima financijski je najveći projekt obnove triju zgrada Doma za starije i nemoćne osobe u Osijeku, u vrijednosti 12,08 milijuna kuna. Slijede Elektrotehnička i prometna škola Osijek s 11,2 milijuna kuna te OŠ J.J. Strossmayera Đurđenovac s 10,12 milijuna kuna.

– Uz sustavni pristup i angažiranje svih sudionika očekujemo da do kraja 2021. završimo energetsku obnovu svih zgrada škola, domova zdravlja i drugih ustanova kojima je Županija vlasnik ili osnivač. To će uvelike smanjiti njihove režijske troškove, a ujedno ćemo pomoći građevinskim tvrtkama. O uspješnosti našeg rada svjedoči i nagrada "Zelena povelja" koju je naša županija primila lani kao najuspješnija hrvatska regionalna samouprava po realizaciji projekata energetske obnove i učinkovitosti – kaže župan Ivan Anušić.

Pomoćnik ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Dragan Jelić naglasio je da Osječko-baranjska županija izvrsno radi na europskim projektima. Naveo je kako je još 12 projekata pred potpisom ugovora. Čestitao je na investicijama vrijednima, dakle, više od 170 milijuna kuna.

Konferencija Slavonika: Mladi su budućnost hrvatske poljoprivrede najavljene stipendije u visini od 10.000 kn Konferencija Slavonika: Mladi su budućnost hrvatske poljoprivrede

– Ne staje se na tome. Prema rezultatima iz Projekta Slavonija, Baranja i Srijem, Županija je u ovom financijskom razdoblju ugovorila više od 3,4 milijarde kuna. U odnosu na ukupno oko 9 milijardi kuna, koliko je uloženo u Slavoniju, to je vrlo impresivna brojka, najveća među županijama i čestitam Osječko-baranjskoj županiji na predanom radu. Ova županija priprema još mnogo projekata. Prijavljen je i projekt novog Kliničkog bolničkog centra Osijek, za koji je osigurano 35 milijuna kuna za pripremu projektne dokumentacije. Također smo osigurali 10 milijuna kuna za tehničku dokumentaciju za strateške projekte za sljedeće financijsko razdoblje, a Osječko-baranjska županija prva se prijavila. Spremno je i šest milijuna kuna za Gospodarski centar u Osijeku – istaknuo je Jelić.

Najbolji količinom i kvalitetom

– Fond trenutačno radi na 1500 projekata EU, od toga ih je 775 iz područja javnog zgradarstva. Zadovoljstvo mi je što sam u najboljoj županiji kad je riječ o broju i kvaliteti projekata te povučenog novca. Kada u Fondu dobijemo projekte iz Osječko-baranjske županije, znamo da imaju glavu i rep te da u visokom postotku povlače novac, pa nam je svima veliko zadovoljstvo raditi na njima – pohvalio je Županiju Dubravko Ponoš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Programe u Centru za početak će pohađati 26 djece U Osijeku otvoren Centar za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju Slavonija dobila prvu ustanovu za brigu osoba s poremećajem iz autističnog spektra