Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 46 pregleda
RVS – Zagreb istok

EU sredstvima priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika

voda
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
'Ovo je za Zagrebačku županiju jedan od najbitnijih projekata kojim će se poboljšati javna vodoopskrba u njezinom istočnome dijelu, odnosno uvesti tamo gdje je sada nema', rekao je župan Stjepan Kožić

Vladino Povjerenstvo za procjenu i utvrđivanje prijedloga strateških projekata predložit će Vladi donošenje Odluke o proglašenju projekta 'Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije - Zagreb istok' strateškim investicijskim projektom, odlučeno je na sjednici Povjerenstva održanoj u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Time su stvoreni preduvjeti da se ovaj projekt, ukupne vrijednosti 707.108.262 kn, koji ima za cilj osigurati priključak na javni vodoopskrbni sustav za 105.000 stanovnika istočnog dijela Zagrebačke županije, financira iz fondova EU. U ime Zagrebačke županije sjednici Povjerenstva nazočio je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Projektom RVS – Zagreb istok je obuhvaćena gradnja nove, odnosno, rekonstrukcija postojeće javne vodoopskrbne mreže i pripadajućih objekata na području Dugog Sela, Ivanić-Grada, Svetog Ivana Zeline i Vrbovcu te općina Bedenica, Brckovljani, Dubrava, Farkaševac, Gradec, Kloštar Ivanić, Križ, Preseka, Rakovec i Rugvica. Prvi postupci javne nabave planirani su za studeni ove godine, a potom će, najvjerojatnije početkom iduće godine, uslijediti i gradnja novoga, odnosno rekonstrukcija postojećega vodoopskrbnog sustava na istoku Zagrebačke županije. Projekt Regionalni vodoopskrbni sustav – Zagreb istok obuhvaća i gradnju vodocrpilišta Kosnica, kapaciteta 450 litara vode u sekundi.

"Pokazalo se da ono što smo godinama govorili nisu bila prazna obećanja. Ovo je za Zagrebačku županiju jedan od najbitnijih projekata kojim će se poboljšati javna vodoopskrba u njezinom istočnome dijelu, odnosno uvesti tamo gdje je sada nema", rekao je župan zahvalivši se pritom Povjerenstvu što je prepoznalo važnost ovog projekta i omogućilo njegovu bržu realizaciju, kažu iz Županije.

Projekt „RVS – Zagreb istok“ će se financirati kroz Operativni program „Konkurentnost i kohezija“, a iz europskih fondova će biti osigurano oko 500 milijuna kuna.

"Zagrebačka županija je radi potrebe izrade aplikacije za prijavu projekta  prva i jedina u Hrvatskoj sva postojeća trgovačka društva, koja na istočnom dijelu Zagrebačke županije obavljaju usluge javne vodoopskrbe i odvodnje, objedinila u jedno", poručio je Kožić dodavši da je Županija do sada za realizaciju ovog projekta izdvojila preko 50 milijuna kuna.

Na istoj sjednici je, među ostalim, predloženo da se 'Projekt ulaganja u vodoopskrbu i odvodnju u Vrbovcu', čiji je investitor također Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije d.o.o., uvrsti na Listu strateških projekata RH.