Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Hrvatski župani o uvođenju eura i aktualnim zakonskim pitanjima

Fokus na obrazovanju i informiranju o politici EU ostaje na mladima

Foto: BPŽ
Predstavnici Ministarstva financija prezentirali su zakonske aktualnosti vezane za transparentnost financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i postupak uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj, pa je tako i objavilo uputu s obvezom dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti za tijela javne vlasti

Virovitica je bila domaćin sjednice Izvršnog odbora Hrvatske zajednice županija, na kojoj se pod  predsjedanjem brodsko-posavskog župana Danijela Marušića razgovaralo o financiranju županija, uvođenju eura te nastavku suradnje s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Predstavnici Ministarstva financija prezentirali su zakonske aktualnosti vezane za transparentnost financiranja jedinica lokalne i regionalne samouprave, ali i postupak uvođenja eura kao službene valute u Hrvatskoj. Prema očekivanoj pozitivnoj odluci Vijeća EU u srpnju, Ministarstvo je objavilo uputu s obvezom dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza vrijednosti za tijela javne vlasti.

U nastavku sjednice razgovaralo se o suradnji s Uredom Europskog parlamenta u Hrvatskoj. Osim aktualnih projekata, koji uključuju škole ambasadore Europskog parlamenta i aktivnosti u sklopu Konferencije o budućnosti Europe, fokus ostaje na mladima u cilju informiranja i obrazovanja o europskim politikama unutar kojih imaju priliku utjecati na svoje lokalne zajednice.

– S obzirom na to da su županije osnivači brojnih škola i aktivno sudjeluju u stvaranju jednako dostupnog obrazovanja i poboljšavanju uvjeta obrazovanja, nastavak suradnje na ovim projektima je logičan izbor. Čvrsto vjerujemo u bottom-up pristup jer znamo da prave promjene započinju malima, a utjecaj na lokalnu zajednicu ima odjeka na nacionalnoj, ali i europskoj razini – istaknuo je predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić.

Iduća sjednica održat će se u Istarskoj županiji u svibnju.