Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
13-godišnji Dorijan Lendvaj

Genijalac iz Popovače prvi u programiranju, a osvaja medalje i u informatici

Dorijan Lendvaj osvojio brončanu medalju u informatici
1/6
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
Dorijan Lendvaj (13) iz Popovače do sada je osvojio šest naslova državnog prvaka u programiranju, na prvoj hrvatskoj juniorskoj informatičkoj Olimpijadi dijelio je prvo mjesto sa 100 posto riješenih zadataka, lani je bio svjetski prvak u robotici u svojoj kategoriji kao kapetan hrvatske osnovnoškolske reprezentacije gdje su u finalu svladali singapursku ekipu, a s ovogodišnje 1. Europske juniorske informatičke olimpijade vratio se, kao najmlađi osvajač medalje uopće, s broncom oko vrata

Mladi Dorijan Lendvaj (13) iz Popovače bio je učenik 2. razreda kada je nastupio na državnom natjecanju iz informatike u kategoriji 5. razreda. Do danas je Dorijan najmlađi učenik koji je ikada nastupio na tom natjecanju. A od tada je "naredao" šest naslova državnog prvaka u programiranju, u kvalifikacijama za Svjetsku prirodoslovnu olimpijadu (fizika, kemija, biologija) bio je najbolje plasirani učenik svoje generacije, na prvoj hrvatskoj juniorskoj informatičkoj Olimpijadi dijelio je prvo mjesto sa 100 posto riješenih zadataka, lani je bio svjetski prvak u robotici u svojoj kategoriji kao kapetan hrvatske osnovnoškolske reprezentacije gdje su u finalu svladali singapursku ekipu, a s ovogodišnje 1. Europske juniorske informatičke olimpijade vratio se, kao najmlađi osvajač medalje uopće, s broncom oko vrata. 

- Od malih nogu volim informatiku, uostalom takvi su mi svi u obitelji – rekao nam je skromni Dorijan.

A u obitelji je, uz Dorijana i 18-godišnji stariji brat Vilim, ove godine srebrni na Svjetskoj informatičkoj olimpijadi te državni prvak u svojoj generaciji te mlađa sestra Dora (12), također državna prvakinja u programiranju. Dora je, nakon dugo vremena, prva djevojka koja je pobijedila u nekom od programskih jezika na državnim natjecanjima.

Sustav ne prati nadarene učenike

- Većinu je naučio gledajući preko ramena starijeg brata Vilima koji je uvijek nešto na računalu radio. Dok je stariji brat prije nastave igrao edukativne igrice, Dorijan je taman navršio dvije godine i gledao što brat radi i čim se brat makne, on se popne na stolicu, uzme miša i tipkovnicu i sam je shvatio sve, bez da ga je itko učio. Od tada se sve prirodno razvijalo kod njega - ističe otac Vlado Lendvaj, informatičar s PMF-a.

Vlado Lendvaj je dugogodišnji školski djelatnik, sada zaposlen u Institutu za razvoj i inovativnost mladih. Osnivač je Robotičkog i informatičkog kluba Popovača kroz koji su prošli mnogi državi prvaci.

- Nažalost sustavno škole baš previše ne prate takve nadarene učenika, ali ima jako kvalitetnih nastavnika koji uspijevaju van onog što im sustav propisuje raditi kvalitetnije s djecom. Upravo je zagrebačka 15. Gimnazija fantastičan primjer toga kako se može napraviti nešto van onoga što je propisano, a što onda dovodi do rezultata na vrhunskom svjetskom nivou. Hrvatska svakako ima kvalitetne i nastavnike i učenike koji to mogu, kada bi se još mrvicu bolje sustav posložio ili mrvicu više pomagala i jedinica lokalne uprave i samouprave, tada bi bilo daleko više ovako dobrih rezultata - ističe Vlado Lendvaj.

Sisačko-moslavačka županija će, najavili su, pomoći Dorijanu prilikom odlaska na neka natjecanja, a nadaju se da će im se u budućnosti pridružiti i u i timu razvoja gaming industrije u ovoj županiji što je jedan od strateških planova županije.