Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
ZAGREBAČKA ŽUPANIJA

Genotipizirat će 500 grla stoke 34 uzgajivača

1/2
Foto: Zagrebačka županija
– Poljoprivredna politika Zagrebačke županije je takva da osluškujemo potrebe svojih poljoprivrednika – kazao je zamjenik župana Damir Tomljenović uručivši 100.000 kuna vrijedan ugovor Damiru Horvatiću

Kvalitetnija stoka za rasplod kao i točniji i kvalitetniji pokazatelji o matičnom stadu – rezultati su koje će polučiti projekt Saveza uzgajivača simentalskog goveda Zagrebačke županije i Grada Zagreba (ZG SIM) "Genotipizacija ženske teladi i junica u stadima vrsnih uzgajatelja članova ZG SIM" kojim će u prvoj godini provedbe biti genotipizirano oko 500 grla stoke 34 uzgajivača. Prikupljeni uzorci šalju se na analizu u genetski laboratorij u Njemačkoj koji nakon mjesec dana uzgajivačima šalje precizne rezultate.

– Poljoprivredna politika Zagrebačke županije je takva da osluškujemo potrebe svojih poljoprivrednika – kazao je zamjenik župana Damir Tomljenović uručivši 100.000 kuna vrijedan ugovor Damiru Horvatiću pri predstavljanju projekta na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Horvatić u Staroj Kapeli, u općini Dubrava.

Foto: Zagrebačka županija

– Do sada su uzgajivači genotipizirali mušku populaciju simentalaca o vlastitom trošku, a sada je taj postupak zahvaljujući županijskom financiranju za uzgajivače besplatan – rekao je Damir Horvatić, predsjednik Saveza uzgajatelja simentalskog goveda Zagrebačke županije te predsjednik Središnjeg saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda.

– Posljednjih godina bili smo svjedoci da iz Stare Kapele diljem Europe odlaze najbolja rasplodna goveda – istaknuo je načelnik općine Dubrava, saborski zastupnik Tomislav Okroša.

Postupak genotipizacije iz malenog uzorka tkiva, kože i dlake uzetog iz uha teladi i junica demonstrirao je Zvonimir Tuček, direktor Centra za umjetno osjemenjivanje goveda Varaždin.