Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Virovitičko-podravska županija

Geo info centar Voćin i Destilerija Kostelac oduševili

Foto: Kristijan Toplak
Svaki trud daje rezultat, lani smo osvojili dva srebra, ove godine dva zlata, kaže župan Igor Andrović

Bila je to čudesna večer u Opatiji. Čak dva Zlatna suncokreta, prestižne nacionalne turističke nagrade, dolaze u Virovitičko-podravsku županiju. Geo info centar Voćin Parka prirode Papuk pobjednik je u kategoriji ruralnog turističkog projekta, a Destilerija Kostelac Fructus iz Orahovice titulu je osvojila u craft turizmu. Osim toga, posebno priznanje dobila su Vina Dvojak iz Virovitice za kreativnu prezentaciju u vinskom turizmu. Nagrade su pobjednicima uručene u hotelu Royal u Opatiji, u organizaciji Hrvatske udruge za turizam “Klub članova selo” koja ove godine slavi 25. godišnjicu postojanja, a sama nagrada “Zlatni suncokret” u Opatiji je doživjela jubilarno 10. izdanje.

Sve atraktivniji

– Svaki trud na kraju daje rezultat. Lani smo osvojili dva srebra, ove godine dva zlata. Čestitam dobitnicima, a ove nagrade dokaz su da i Virovitičko-podravska županija, i kontinentalni turizam Hrvatske imaju neslućene potencijale. Za samo godinu dana rada, Geo info centar Voćin se briljantno uklopio u sjajnu ponudu Parka prirode Papuk koja se gradi godinama, a iza Destilerije Kostelac Fructus svjetska su priznanja s ginom i likerom od suhe šljive. Istodobno, Vina Dvojak oduvijek su na osebujan i originalan način prezentirali priču o vinu. Nas ove nagrade ne čude jer oni koji su ih dobili to su svojim trudom i zalaganjem, svojom vizijom – zaslužili. Čestitam im na nagradama, oni su turistički ponos naše županije – istaknuo je župan Igor Andrović, ujedno i predsjednik Turističke zajednice VPŽ-a.

Nagrade Suncokret ruralnog turizma potvrda su da je Virovitičko-podravska županija turistima sve atraktivnija, poručila je Martina Jakelić, direktorica Turističke zajednice Virovitičko-podravske županije.

– Ove nagrade su nam potvrda kvalitetnog rada, a s obzirom na uistinu jaku konkurenciju, obvezuju nas da budemo još bolji. One predstavljaju velik poticaj te snažan vjetar u leđa našim turističkim potencijalima i svima onima koji se bave turizmom, jer smatram da ruralni sadržaji imaju najveći potencijal za rast i razvoj turizma u Hrvatskoj – istaknula je Martina Jakelić, direktorica TZ-a Virovitičko-podravske županije.

Osmijeh s lica nije skidao ni ravnatelj Parka prirode Papuk, ali ni načelnik Općine Čačinci Alen Jurenac. Geo info centar u Voćinu dobitnik je u kategoriji ruralnog turističkog projekta.

– Zlatna povelja Suncokreta ruralnog turizma još je jedna potvrda da idemo u dobrom smjeru, ali i poticaj da budemo još kvalitetniji i bolji. Park prirode Papuk bilježi sjajne statističke podatke, a Geo info centar u Voćinu dragulj je u toj kruni naših sadržaja. Lani je Park prirode Papuk zabilježio 89.021 posjetitelja, uz porast od gotovo 40 posto u odnosu na 2021. U toj priči Geo info centar u Voćinu, u nepunih godinu dana rada u prošloj godini, vidjela su 18.664 posjetitelja, što ga je svrstalo u sam vrh među posjetiteljskim centrima u Hrvatskoj. Mi se na kontinentu iznimno trudimo ponuditi gostima vrhunsko iskustvo, doživljaj koji će pamtiti za čitav život, a upravo je Geo info centar u Voćinu takvo središte. Drago nam je kad gosti, ali i struka to prepoznaju – kazao je ravnatelj Jurenac.

Čuda iz Slavonije

Čudesne stvari radi Krešimir Kostelac u Orahovici, od džina pa do likera od suhe šljive. Kostelac, gdje god se pojavi, filigranski precizno ne uzima ništa manje od zlata.

– Veseli nas svaka nagrada, i ona koju osvojimo u Tokiju, Londonu ili Frankfurtu, na svjetskim smotrama, ali posebno nas vesele one koje osvojimo u Hrvatskoj. Ova prestižna titula nagrada je za predani trud koji već punih 17 godina ulažemo u našu obiteljsku destileriju. Inovativni smo i nastojimo uvijek imati proizvod najviše kvalitete i okusa, potpuno prirodan, o čemu nam najbolje ocjene daju najbolji svjetski degustatori. Dokazali smo kako u Slavoniji možemo raditi čudesne stvari, a ovo podneblje, Orahovice i Virovitičko-podravske županije, upravo je takvo. To je podneblje gdje nastaju najbolje stvari – naglasio je Krešimir Kostelac.

Franjo Dvojak godinama je ulagao u stvaranje sjajnih vina. Vina Dvojak su danas vina s pedigreom, ali uz njih, Franjo je pažljivo slagao kreativnu priču svojih proizvoda. U Opatiji je dobio posebno priznanje za kreativnu prezentaciju u vinskom turizmu.

– Presretan sam jer svaka nagrada je dokaz kako je nečiji trud i zalaganje prepoznat. Zahvalan sam jer me je predložila Turistička zajednica Virovitičko-podravske županije, a potom jer je taj trud prepoznat i na nacionalnom nivou. Kod mene na OPG-u je sve originalno i sve ima jednu svoju priču. Čašom se kroz podrum na interaktivan način upoznaje vino i njegove karakteristike. Ljudima se to sviđa. Osim toga, jedino kod nas na OPG-u Dvojak imamo graševinu Vivaldi, odnosno imamo graševinu od iste sorte, ali graševinu za svako godišnje doba – istaknuo je Franjo Dvojak.

Sjetva pšenice Javni poziv Subvencija kamate za kreditiranje sjetve ugovori s 31 udrugom Za projekte udruga izdvojeno više 35.000 eura Virovitičko-podravska županija Više od 33.000 posjetitelja na rekordnom 26. Viroexpu