Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Slažu se prstenovi

Gospa od Loreta stigla u Primošten, evo kako izgleda postavljanje kipa

Gospa od Loreta stigla u Primošten
1/20
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Iz skladišta u Zagrebu kip Gospe, sastavljen od šest prstenova i glave, do Primoštena je prevezen u tri šlepera, a od podnožja do brda se prevozio dio po dio i montira

Na brdu Gaj kod Primoštena danas se počeo slagati 17 metara visok kip primoštenske zaštitnice i jedan od najvećih marijanskih spomenika na svijetu ‘obučen’ u mozaik izrađen od zlatnih i srebrnih listića te 3D stakalca.

Iz skladišta u Zagrebu kip Gospe, sastavljen od šest prstenova i glave, do Primoštena je prevezen u tri šlepera, a od podnožja do brda se dio po dio prevozi na vrh brda i montira. Kao što su najavili arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević, prstenovi su se prije transporta zamotali i dobro osigurali, a sastavljanje prstenova odvija se pod budnim okom autora spomenika.

Svaki prsten ovog golemog spomenika priča svoju priču: prvi počinje apstrakcijom, dok je na drugom simboličan prikaz drva života s monografijom AM kao Ave Maria. Na trećem prstenu su u mozaiku prikazana dva srca, na četvrtom je glavni motiv rođenje Isusovo, dok su na petom nepravilni geometrijski oblici. Šesti dio je mistična ruža, odnosno Marijin simbol i masline. Na Gospinoj glavi nalazi se starohrvatska kruna optočena dragim kamenjem koje je obiteljsko vlasništvo mozaičara Garčevića.

Spomenik je 'obučen' u mozaik zbog kojeg je Gospin kip posebno atraktivan, a prema riječima načelnika Primoštena Stipe Petrine za vedra vremena vidjet će se iz Italije.

- Gospa će na kraju biti jedan svjetionik simbolično, a i vizualno. Ona će po danu, pošto je pozadina bijela, primati svjetlost i reflektirati svjetlost – pojasnili su autori.