Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Skupština Međimurske županije

Gotovo jednoglasno izglasan proračun od 922 milijuna kuna

Foto: Međimurska županija
Po nekim je projektima Međimurje jedinstveno u Hrvatskoj, naglasio je župan Matija Posavec, koji smatra da je proračun održiv jer je ostvarivo sve na što Međimurska županija ima utjecaj

Skupština Međimurske županije izglasala je proračun za 2023. godinu, prvi put i u eurima. Predložen je proračun u konsolidiranom iznosu od 922,114.025 kuna, odnosno 122,385.563 eura. Župan Matija Posavec istaknuo je da je riječ o proračunu koji na prvo mjesto stavlja obrazovanje, privlačenje novca iz europskih fondova, koji prati dinamiku zacrtanih ciljeva i ne izostavlja ni jedan segment društva.

Potiče, dodao je, izvrsnost na područjima obrazovanja, poduzetništva i drugog gdje se ostvaruju rezultati i dodana vrijednost, sadrži pedesetak kapitalnih projekata i prati globalne trendove te potporama multiplicira uloženo.

Nema bjanko-isplata

Po nekim je projektima Međimurje jedinstveno u Hrvatskoj, naglasio je Posavec, koji smatra da je proračun održiv jer je ostvarivo sve na što Međimurska županija ima utjecaj. Protiv prijedloga proračuna bio je samo vijećnik romske nacionalne manjine Elvis
Kralj koji smatra da Županija ne izdvaja novac za legalizaciju u romskim naseljima te da premalo novca daje za rad Vijeća romske
nacionalne manjine.

– Neće biti bjanko-isplata. Vijeće romske nacionale manjine održalo je dvije sjednice tijekom godine i do mene nisu stigli nikakvi prijedlozi. Promijenite paradigmu zvanu “dajte novac” u prijedloge i realizacije kojima ćete postati svijetli primjeri i predvodnici u zajednici – odgovorio mu je župan Posavec.

Ljubomir Kolarek, koji je na sjednici prisegnuo kao vijećnik, rekao je da će ga i vijećnici iz kluba HDZ-a podržati. Bez rasprave je prihvaćen i prijedlog o mogućem kratkoročnom zaduženju Županije kako bi se održala likvidnost dok ne stigne novac iz EU proračuna.

Razvila se rasprava o prijedlogu vijećnika Željka Pavlica usmjerenom na očuvanje regionalnog statusa Županijske bolnice Čakovec. Prihvaćen je, uz suzdržanost vijećnika HDZ-a, zaključak da se članak 19. u nacrtu novog zakona o izmjenama Zakona o
zdravstvenoj zaštiti dopuni rečenicom da Županijska skupština predlaže Ministarstvu zdravstva da nedvosmisleno ostavi mogućnost jedinicama regionalne samouprave da osnuju bolnicu, što bi omogućilo da Međimurska županija zadrži upravljačka prava nad jedinom općom bolnicom u toj županiji.

Imamo strategiju i viziju

– Našu smo bolnicu u prijašnjem razdoblju predali u ruke državi, koja je pokušala sanirati poslovanje i znamo da je taj pokušaj bio neuspješan. Bolnicu su nam vratili na upravljanje. Kad smo se obratili državi s potrebom gradnje nove zgrade Doma zdravlja, odgovorili su nam da nam to ne treba, pa smo podigli kredit i imamo novi Dom zdravlja. Već mjesecima apeliram i ukazujem da smo u našu bolnicu mnogo uložili te da imamo jasnu strategiju i viziju kako ćemo razvijati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu. Hrvatska nije velika zemlja, ali ima specifičnosti lokalnog stanovništva, specifičnosti regija u svom zemljopisnom i svakom drugom karakteru i mislim da mi najbolje znamo što nam je potrebno – rekao je župan Posavec.