Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska 1036 pregleda
Najveća investicija u povijesti

Grad Varaždin i deset općina u projektu aglomeracije vrijednom 864 milijuna kuna

Ivan Čehok
Foto: Vjeran Žganec-Rogulja/PIXSELL
Najavljena je izgradnja 204 kilometara novih gravitacijskih cjevovoda, 108 crpnih stanica i 37 kilometara tlačnih cjevovoda

Varaždinski gradonačelnik dr.sc.Ivan Čehok potpisao je partnerski ugovor s deset općinskih načelnika i komunalnim poduzećem Varkom o suradnji na projektu aglomeracije, najvećem u povijesti Varaždina i okolice, vrijednom 864 milijuna kuna. Kako je istaknuo Čehok, rezultate u sustavu odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda osjetit će gotovo 100.000 građana.

- Svako domaćinstvo imat će svoj kanalizacijski priključak, smanjit će se protjecanje i procjeđivanje vode i fekalija u domaćinstvima, čime će se zaštititi okoliš i izvori pitke vode, dogradit će se pročistač, urediti prometnice, pješačko-biciklističke staze... - nabraja gradonačelnik.

Radovi bi, dodao je, pođe li sve po planu, mogli započeti u "kasnu jesen". Najavljena je izgradnja 204 kilometara novih gravitacijskih cjevovoda, 108 crpnih stanica i 37 kilometara tlačnih cjevovoda. Uz Varaždin, projekt pokriva i općine Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Maruševec, Petrijanec, Sračinec, Sveti Ilija, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica. Od ukupnog ulaganja 71,38 posto financirat će se iz potpore EU-a, a preostali dio pokrit će država, Hrvatske vode i jedinice lokalne samouprave.

Grad Varaždin i općine trebat će izdvojiti samo 39 milijuna kuna. Izrađena je studija izvedivosti, izrađena sva projekta dokumentacija i ishođene su sve građevinske dozvole, njih čak 17. Pri kraju je i rješavanje imovinsko-pravnih odnosa. Od 2370 čestica, gruntovno ih je upisano 2215.