Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
protiv COVID-a 19

Građani Međimurja zahtjev za cijepljenje podnose sami putem internetske platforme

1/6
Foto: Go2Digital
Internetska platforma predstavljena je u prostorima Doma zdravlja Čakovec

U Međimurskoj županiji interes za cijepljenjem raste iz dana u dan, te se do sada gotovo 6500 građana prijavilo za cijepljenje protiv virusa COVID-a 19.

OLAKŠICE Poduzetnici ne moraju plaćati lokalne poreze

Župan Posavec: Razmišljamo korak unaprijed

Kako bi cijeli proces cijepljenja bio potpuno transparentan, kvalitetno organiziran i jasan te kako bi se pacijentima olakšala komunikacija s liječnicima i epidemiolozima, Međimurska županija uspostavila je sustav organiziranja punktova, mobilnih timova i izrađivanje internetske platforme putem koje građani mogu podnijeti zahtjev za cijepljenjem.

1/4 Foto: Go2Digital

Građani su do sada zahtjev za cijepljenjem mogli uputiti svojim liječnicima obiteljske medicine ili putem pozivnog centra koji je uspostavljen u Domu zdravlja Čakovec, a sada mogu samostalno uputiti zahtjev pomoću posebno izrađene digitalne aplikacije za cijepljenje protiv COVID-19 u Međimurskoj županiji.

Internetska platforma predstavljena je u prostorima Doma zdravlja Čakovec, a ravnatelj dr.med. Branko Vrčić istaknuo je kako programsko rješenje služi za predaju zahtjeva, administriranje unosa i pregled podataka. Na taj se način omogućuje unos i pohrana zahtjeva za cijepljenje, filtriranje zahtjeva za cijepljenje prema različitim kriterijima, selekcije i kreiranje redoslijeda i liste cijepljenja te mogućnost izrade potvrde o cijepljenju i eventualnih okolnosti zbog kojih do cijepljenja nije došlo.

Postavljena internetska platforma

Programsko rješenje je osmislila i uspostavila tvrtka Infenso d.o.o. iz Čakovca, koja razvija programska rješenja za klijente u Hrvatskoj i inozemstvu. Razvijena infrastruktura i platforma osiguravaju siguran, kontinuiran i učinkovit pristup podacima, a korisnicima ostaje samo osigurati perifernu opremu (osobna računala, pristup internetu).

ZA ZALJUBLJENE Gradski park Koprivnice u znaku Valentinova

Navedeni model omogućuje značajnu racionalizaciju korištenja ljudskih, materijalnih i financijskih resursa. Programsko rješenje poštuje sva prava Zakona o zaštiti osobnih podataka. Platforma je optimizirana za sve web preglednike, mobitele i tablete te je postavljena na mrežnoj stranici Doma zdravlja Čakovec.

Osobe koje žele podnijeti zahtjev za cijepljenje popunjavaju tražene podatke u formu zahtjeva koji je popraćen objašnjenjima i uputama. Korisnicima će za popunjavanje biti potrebna zdravstvena iskaznica jer su na njoj traženi podaci, dok se u zahtjev upisuje e-mail adresa ili, ako netko podnosi zahtjev za osobu koja nema e-mail, broj telefona na koji će osoba biti kontaktirana radi daljnjih obavijesti.

Osobe koje su se prijavile za cijepljenje kod svojih liječnika ili putem pozivnom centra mogu se ponovno prijaviti kroz platformu, a ravnatelj Vrčić pozvao je građane koji su informatički pismeniji da pomognu onima koji se ne služe ili ne posjeduju potrebnu informatičku opremu. 

Gradski čelnici o promjeni na čelu kompanije ‘Od nove uprave Podravke očekujemo investicije, zapošljavanje i rast plaća’

Pojasnio je da pozivni centar za cijepljenje i dalje ostaje u funkciji, no zahvaljujući platformi omogućena je brza i efikasna komunikacija te filtriranje podatka što će znatno olakšati proces provođenja cijepljenja. Prema predviđanjima voditeljice Epidemiološke službe Zavoda za javno zdravstvo dr.med. Višnje Smilović druga faza cijepljenja, odnosno cijepljenje osoba starijih od 65 godina i kroničnih bolesnika, započet će sredinom veljače te će se odvijati na nekoliko punktova, a o načinu i provođenju cijepljenja građani će biti detaljno obaviješteni.