Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Urbanizam u Novskoj

Gradit će moderno naselje za umirovljenike po uzoru na američke

Novska, naselje za starije
Foto: Grad Novska
Kao adut u borbi za idući mandat aktualni gradonačelnik Novske Vlado Klasan predstavio je naselje za umirovljenike, po uzoru na neke europske države i SAD

Novska još uvijek nema nikakav smještaj za starije osobe, a da potrebe ima, svjedoče mnogi Novljani i Novljanke na listi za čekanje za smještaj u sisačkom Domu za umirovljenike.

Kao adut u borbi za idući mandat aktualni gradonačelnik Novske Vlado Klasan predstavio je naselje za umirovljenike, po uzoru na neke europske države i SAD. Sličnog naselja u Hrvatskoj još nema.

– Nije ovo tek predizborni potez. Mi smo već prije odabrali lokaciju te smo naselje predvidjeli u urbanističkom planu grada Novske. Naselje za umirovljenike zamišljeno je kao grad unutar grada, grad za treću životnu dob. Objekti tj. kućice bile bi jednokrevetne, dvokrevetne ili trokrevetne, a prva neka faza obuhvaća smještaj za 300 korisnika. Mi tu računamo i na Zagreb gdje se od sedam do deset godina čeka na smještaj u domovima – govori nam Vlado Klasan. Grad će subvencionirati smještaj umirovljenicima i starijima s područja Novske, dok bi punu cijenu plaćali korisnici izvan novljanskog područja.

Foto: Grad Novska

Bez stepenica

– Naselje je osmišljeno da korisnikov život bude što sličniji životu kod kuće, uz njegu koju će pružati medicinsko, fizioterapeutsko i pomoćno osoblje. U startu očekujemo 30-ak zaposlenih. Parcela je velika i ima mjesta za sigurno 1000 korisnika, no prva faza temelji se na 300-tinjak, dok ćemo naselje etapno graditi – po stotinjak ležajeva u jednoj rundi – dodaje Klasan.

Naselje će imati medicinsku službu, veliki objekt društvene namjene, dvoranu, menzu, kapelicu... Cijeli je kompleks planiran bez stepenica, bez ikakvih uzvisina ili fizičkih prepreka, u potpunosti prilagođen za stanovanje ljudi treće životne dobi. Financiranje očekuju iz europskih fondova.

– Ne bismo to davali privatnicima. Tada bi boravak bio znatno skuplji. Ima fondova iz kojih se mogu financirati takvi objekti – dodaje Klasan. I njegov konkurent na izborima, HDZ-ov Marin Piletić predstavio je svoje rješenje za smještaj osoba starije dobi. On nudi opciju preuređenja sadašnje zgrade Novokoma u dom za starije i nemoćne.