Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Ministarstvo znanosti odobrilo projekt vrijedan 17,6 milijuna kuna

Gradit će se Tehnološko-inovacijski centar Virovitica

Tehnološko-inovacijski centar
Foto: RAVIDRA
U centru će se usredotočiti na nedovoljno istražene aktivne spojeve duhana zbog korištenja u medicinske i kozmetičke svrhe

Gradit će se Tehnološko-inovacijski centar Virovitica, a investicija je to od 17,6 milijuna kuna. Znatno će to ojačati poljoprivredni i prehrambeni sektor u Virovitičko-podravskoj županiji, ali i šire. Zeleno svjetlo za taj projekt dalo je nedavno Ministarstvo znanosti i obrazovanja.

Adresa tehnološkog centra bit će u krugu Visoke škole Virovitica. Izgradit će se infrastruktura i opremiti laboratoriji koji će biti specijalizirani za određena područja poljoprivrede i prehrambene tehnologije.

krediti Žele ih zadržati Liječnicima 1000 kuna za kamate na kredite

– Laboratorijska istraživanja radit će se u svrhu istraživanja aktivnih tvari, na primjer ljekovitog bilja, istraživanja vezana za jestiva ulja, povrće, biostimulatore tla, istraživanje starih sorti, razvoj funkcionalne hrane, matične mliječi i meda, duhana… Tehnološko-inovacijski centar Virovitica podignut će razvoj poljoprivrede na novu razinu, na korist Virovitičko-podravske županije, ali i šire, a ponajprije na korist poljoprivrednika – ističe virovitičko-podravski župan Igor Andrović. Istraživat će se, nastavlja župan, područja zastupljena u kontinentalnoj Hrvatskoj te stoga i primjenjiva u realnom sektoru.

TIC je projekt Virovitičko-podravske županije, a napisala ga je županijska Regionalna razvojna agencija VIDRA. Bit će to druga znanstvena institucija u ovoj županiji izgrađena europskim novcem, iza Panonskog drvnog centra kompetencija, koji je stajao 45 milijuna kuna.

Važna svojstva jestivih ulja

– Tehnološko-inovacijski centar Virovitica bit će istraživačka infrastruktura čiji je osnivač Virovitičko-podravska županija u suradnji s projektnim partnerima, Poljoprivrednim fakultetom u Osijeku i Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek – navodi Andrović.

U novom će se centru istraživati, među ostalim, kvalitativna obilježja pojedinih vrsta i sortimenta povrća kako bi se povećala kvaliteta i isplativost proizvodnje. Stručnjaci će proučavati i mikroklimatske značajke na mliječnim farmama i biološke aktivne tvari u mlijeku, a pod njihovim “povećalom” bit će i matična mliječ i antibiotici u medu. Usredotočit će se i na nedovoljno istražene aktivne spojeva duhana, koji bi se mogli koristiti u medicinske i kozmetičke svrhe. Dokazivat će se, nadalje, važna svojstva jestivih ulja i utvrđivati parametri proizvodnje radi standardizacije kvalitete.

Odobreni svi projekti

Inače, u sklopu poziva “Ulaganje u organizacijsku reformu i infrastrukturu u sektoru istraživanja, razvoja inovacija” Ministarstvo znanosti i obrazovanja zaprimilo je velik broj projekata koji za čak 232,2 milijuna kuna premašuju predviđeni iznos.

S obzirom na zastarjelost opreme za istraživanje i razvoj i nedovoljno razvijene infrastrukture, Ministarstvo je zatražilo dodatna sredstva za financiranje projekata i u tome uspjelo pa će svi 
projekti s rezervnog popisa biti odobreni.

Fontana u Virovitici svjetlosni i glazbeni efekti Jedinstvena fontana: na vodenom zidu moći će se gledati i filmovi gradnja vrtića Vrijedna investicija Novi vrtići u Gradini, Špišić Bukovici, Čačincima i Ćeralijama