Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Oštre prozivke zbog spornog spomenika

HDZ i HNS u svađi zbog kmeta koji je 1776. zapalio Varaždin

Spomenik kmetu koji je 1776. zapalio Varaždin posvađao HDZ i HNS
1/3
Foto: Općina Sračinec
Umjesto da se podigao spomenik hrvatskim braniteljima, mi podižemo spomenik jednom piromanu, ogorčeni su u sračinečkom HDZ-u potezom HNS-ovog načelnika

Spomenik koji je za Dane Miholja, koji se obilježavaju u čast župnog zaštnika sv. Mihovila, otkriven u općini Sračinec pokraj Varaždina, uzburkao je nemirne političke duhove. Općinski ogranak HDZ-a prozvao je HNS-ovog načelnika Božidara Novoselca zbog otkrivanja spomenika mještaninu koji je 1776. godine zapalio Varaždin, glavni grad tadašnje Hrvatske!

- Umjesto da se podigao spomenik hrvatskim braniteljima iz Općine Sračinec koji su dali veliki doprinos u obrani Republike Hrvatske, mi podižemo spomenik jednom piromanu koji je spalio grad Varaždin. Po ovoj logici, ili bolje reči nelogici, po cijeloj Dalmaciji trebalo bi na svakom požarištu podići po jedan spomenik lokalnim piromanima koji su ove godine skoro spalili i sam grad Split. Zaista se imamo s čime "ponositi". Sramota - objavili su članovi HDZ-a na svojoj Facebook stranici.

Na spomeniku koji je prije par dana otkriven u parku u selu piše da je to "znamen djelića povijesti čji je smjer nehotice odredio naš četrnaestogodišnji Srakar potvrdivši da svako živo biće ima smisao, svrhu i razlog". Piše i da je 1776. godine, na Markovo, Varaždin, dotadašnji glavni gard Hrvatske, slijedom nesretnih okolnosti zahvatio veliki požar koji je uništio dvije trećine grada.

'Vrijeme je da se maknemo od ploča'

"Požar je nehotice izazvao Jakov Vrček (Verceg), srakarski kmet koji je pri gradskom bogatašu služio za život. Zbog zubobolje je zapalio duhan iza stoga same, no potjerala ga je krmača kojoj je uzeo škaf da donese vodu za gašenje vapna. Žar sa duhana pao je na slamu i izazvao požar koji je trajao tri dana i tri noći. Potom je banska uprava s vlastelom preselila u Zagreb i tijek povijesti Varaždina i cijelog ovog kraja u potpunosti je promijenjen".

Srakar je, da pojasnimo, lokalni naziv za mještanina Sračinca. Načelnik Novoselec rekao je da to nije spomenik Vrčeku nego povijesnom događaju koji je odredio razvoj toga kraja. U požaru je izgorjelo je 316 od 614 kuća, a neoprezni dječak, koji je nadničario gaseći živo vapno, kažnjen je batinama. Na postavljanje spomenika reagirao je i predsjednik Gradskog vijeća Varaždina Damir Habijan.

- Umjetnost i umjetnička sloboda gotovo da su bezgranični. Međutim, postoji jedna tanka linija koja se ne može proći. Podići spomenik koji prikazuje žitelja Sračinca koji je uzrokovao veliki požar u Varaždinu doista predstavlja prelazak granice gdje prestaje umjetnost i umjetnička sloboda, a počinje ljudska glupost. U tragediji koja je tada zadesila Varaždin, osim ogromne materijalne štete zasigurno je bilo i ljudskih žrtava, patnji i tragedija. Ako se želio iskazati pijetet njima, ovo zasigurno nije ispravan put. Krajnje je vrijeme da se odmaknemo od ploča, spomenika, kultova ličnosti i počnemo raditi za dobrobit sredine u kojoj živimo - poručio je Habijan.

Postavljanje spomenika osudila je jučer i Narodna stranka - Reformisti općine Sračinec, koja smatra da je načelnik uvrijedio žitelje.

- Objašnjenje da je taj katastrofalan događaj zapravo pozitivno usmjerio našu povijest jer bismo danas bili velegrad i ne bi bilo prekrasnih mjesta koji čine varaždinsku okolicu, a i sam Varaždin ne bi bio ovako lijep, na granici je apsurda - smatraju Reformisti. O postavljanju spomenika Općinski vijeće nije raspravljalo.