Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Varaždinska županija

HNS protiv Čačića: 'Traži političku platformu za vlastitu promociju'

Radimir Čačić
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Varaždinski župan Radimir Čačić želi osnovati savjetodavno tijela načelnika i gradonačelnika

HNS se pobunio protiv inicijative varaždinskog župana Radimira Čačića koji želi osnovati savjetodavno tijela načelnika i gradonačelnika. Protiv toga izjasnili su se u ime svih HNS-ovih lokalnih čelnika gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić i načelnik općine Sračinec Božidar Novoselec, koji smatraju da se osnivanjem takvog tijela osporava legitimitet mjesnih odbora i lokalne samouprave.

U HNS-u su uvjereni da to tijelo nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, statutom Varaždinske županije i Europske povelje o lokalnoj samoupravi.

- Župan Čačić očito traži neku vrstu političku platforme kako bi se mogao osobno promovirati - rekao je M. Batinić.

Savjet je, pojašnjavaju u Varaždinskoj županiji, osnovan na inicijativu župana kako bi se "unaprijedila suradnja županije s jedinicama lokalne samouprave".

- Nužni su suradnja, razgovor i izdizanje iznad stranačkih interesa da bismo rješavali konkretne probleme građana. Sudjelovanje u radu ovoga Savjeta je dobrovoljno, a nećemo donositi obvezujuće zaključke te neće biti nikakvih financijskih izdataka za jedinice lokalne samouprave. Baš zato nisam želio koordinaciju, nego sam osnovao Savjet, ovo je poziv svim načelnicima i gradonačelnicima na suradnju - pojasnio je župan Čačić.