Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Župan Anušić u Tavankutu podijelio diplome

Hrvate u Srbiji učili pisati projekte EU

Foto: Osječko-baranjska županija
Seminar su vodili stručnjaci iz Županijske razvojne agencije, a završilo ga je 26 polaznika

Osječko-baranjska županija protekle je dvije godine znatno intenzivirala suradnju s Hrvatima u Vojvodini koja se osobito ogleda kroz redovne zajedničke sastanke, godišnju materijalnu pomoć u iznosu od 220.000 kuna, a odnedavno i u obliku radionica o EU projektima.

Županija objavila šest javnih poziva za poticanje razvoja poduzetništva Potpore za kupnju alata, strojeva, ali i poslovnih prostora, osigurano 8,6 milijuna kuna

Dovršen je, tako, seminar o pripremi i provedbi projekata prema EU standardima koje su u tri modula proveli stručnjaci iz Županijske razvojne agencije Osječko-baranjske županije. Župan Ivan Anušić u subotu je u Tavankutu podijelio diplome za 26 polaznika. S obzirom na velik broj Hrvata u Vojvodini, ovim edukacijskim seminarom otvorena su vrata buduće suradnje i napretka pograničnih područja Baranje i Srijema, kao i diseminacija znanja iz EU fondova.

– Želja nam je naša iskustva i znanja prenijeti na Hrvate koji žele projektima kroz pretpristupne fondove EU razvijati svoje lokalne zajednice. Drago mi je što je interes za radionicu velik i sigurno ćemo, ako se ukaže potreba, edukaciju i ponoviti – kazao je župan Anušić.

Djeca će na terenskoj nastavi učiti o važnosti očuvanja prirode i zaštite okoliša Riječna škola u Sarvašu Na terenskoj nastavi uče o zaštiti okoliša

Predsjednica Hrvatskog nacionalnog vijeća Jasna Vojnić i predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Tomislav Žigmanov istaknuli su značaj suradnje s Osječko-baranjskom županijom i trud župana Anušića da pomogne poboljšanju njihova položaja.

– Možda je ovo uobičajen korak ili gesta koju je Županija učinila po pitanju edukacije, ali za nas je to nesvakidašnje djelo. U tom smislu naravno da smo i više nego zahvalni, a poruku župana da imamo pravo osloniti se na Županiju svakako ćemo koristiti – rekao je Žigmanov. Nekoliko polaznika seminara doći će uskoro u osječko-baranjsku razvojnu agenciju, gdje će učiti o prijavama na EU projekte.

Osječko-baranjski župan Ivan Anušić Europski tjedan Anušić: Važno je da mladi iziđu na EU izbore