Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Učenici i profesori 'spasili' stolarsko zanimanje u svojoj školi

I poslodavci postaju svjesni da dobrog i kvalitetnog majstora moraju platiti

Obrtnička škola u Slavonskom Brodu
1/7
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Profesori i učenici brodske obrtničke škole obilazili su škole i pozivali osmaše da se upišu u to dobro plaćeno deficitarno zanimanje

Učenici i profesori brodske Obrtničke škole zajedničkom su akcijom “spasili” stolarsko zanimanje u svojoj školi. Naime, lani se u prvi razred za smjer stolara nije upisao niti jedan učenik i prijetila je opasnost da se to zanimanje ugasi pa je škola u suradnji s tvrtkom Elgrad pokrenula promotivnu kampanju “Postani stolar – tapetar”.

Obilazili su osnovne škole i pozivali osmaše da se upišu u to deficitarno zanimanje, koje jamči siguran i dobro plaćen posao. Zahvaljujući tome, ove se godine u prvi razred opet upisalo deset budućih stolara, a u sljedećoj se očekuje i kompletan razred.

– Drago mi je što je došlo do “klika” u glavama roditelja i učenika, koji u današnje vrijeme zaziru od obrtničkih zanimanja. Sazrijeva svijest kako se upravo s tim zanimanjima možete u najkraćem roku osposobiti za samostalan život i s malo žuljeva lijepo živjeti u Hrvatskoj. I poslodavci sve više postaju svjesni da dobrog i kvalitetnog majstora moraju platiti – kaže ravnatelj škole Josip Miklaušić.

Novopečeni stolari iz prvog razreda Obrtničke škole ovih su dana isporučili i ugradili osam ormara za potrebe učionice tehničkog odgoja u OŠ Ivana Mažuranića u Sibinju. Brodsko-posavska županija tom im je prilikom uručila 30 tisuća kuna vrijedne strojeve i opremu za modernizaciju njihova stolarskog praktikuma.

– Već dulji niz godina vodimo borbu da stolarsko zanimanje prezentiramo u što boljem svjetlu i učinimo ga atraktivnim i traženim kao u Austriji ili Njemačkoj. Srećom, ove smo godine uspjeli upisati punu kvotu stolara. Posebno nam je drago što su učenici zainteresirani i sa zadovoljstvom prate nastavu i praksu, tako da je rad s njima znatno olakšan – istaknuo je Krunoslav Maričević iz tvrtke Elgrad.