Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Jesen u Baranji

'Zbog naših vina i baranjskog fiša dolaze i iz Amerike i Kanade'

Jesen u Baranji
1/8
Foto: Dubravka Petrić/PIXSELL
Beli Manastir i Zmajevac okupili su tisuće gostiju na Jesen u Baranji u sklopu koje se održao i Vinski maraton. Fiš je kuhalo 150 kuhara, maratonci su kušali najbolja baranjska vina

Poslije Domovinskoga rata i mirne reintegracije Baranja je bila lijepa, ali opustošena regija na istoku Hrvatske. Dio nekadašnjih građana nikada se nije vratio dok je dio njih otišao, gospodarstvo je bilo devastirano. No, krajolik Baranje ostao je jedinstven: plodna polja, vinogradi, blagi brežuljci, šume, vinske ceste, bogata lovišta, nadaleko poznati Kopački rit. Sve to omeđeno Dravom i Dunavom, rijekama predivnih obala, bogatima ribom.

Prije 15-ak godina polako se počeo razvijati turizam. Baranja je relativno brzo prešla put do prepoznatljive turističke kontinentalne destinacije. Tako je baranjsko selo Karanac prije dvije godine proglašen najboljom kontinentalnom turističkom destinacijom. Kneževi Vinogradi su prošle godine bili drugi dok je Baranja u cjelini ove godine bila u finalu.

Treba potencirati Dunav

- Imamo niz planova za budućnost. Iz godine u godinu raste naša turistička ponuda. Uskoro kanimo urediti limes na Dunavu i realizirati projekt Mistična Baranja – kaže direktor Turističke zajednice Baranja Matej Perkušić. Ukazuje i na sve veći interes investitora pa treba očekivati adrenalinske parkove, vile za odmor, uređenje dvoraca… Sve to prati i niz manifestacija, a ovogodišnja Jesen u Baranji okupila je 150 kuhara fiša dok je na Vinskom maratonu u Zmajevcu sudjelovalo 2000 natjecatelja, a sve je došlo pogledati nekoliko tisuća posjetitelja.

- Ovo je zaista super. Dogovorio sam se s nekoliko prijatelja i sve smo obveze prilagodili tome da možemo do Zmajevca. Nisam pogriješio. Iduće godine doći će nas još više - rekao nam je Milan Medić iz Sombora o Vinskom maratonu.

I ostale goste dojmila se priroda, gastro i vinska ponuda, naročito fiš paprikaš.

- Mnogi gosti koji su prvi put došli u Baranju, a bilo ih je i iz SAD-a i Kanade, traže fiš, iako ga prije nikad nisu probali - kaže nam Arpad Šipec, vlasnik restorana Suzi, koji je bio dio ocjenjivačkog žirija na Jeseni u Baranji. Za dobar fiš je, kako veli Šipec najvažnija prava, domaća paprika, a sve se začinjava prema željama naručitelja.

- Fiš u Baranji je malo ljući. Mora imati pravu boju i biti kompaktan - ističe Šipec.

Imaju ideja, treba im kapital

Prepoznatljivu baranjsku gastro ponudu prate i kvalitetna vina.

- Naša obitelj ima vinariju u Karancu već generacijama, a naša kušaona može primiti autobus turista. Uz vina nudimo i kulen, kobasice, sireve… Stranci ovdje mogu kušati hranu kakve kod njih nema - kaže vinar Atila Szabo.

Gradonačelnik Beloga Manastira Tomislav Rob zadovoljan je jer turizam kao gospodarska grana ozbiljno raste.

- Teško je bilo poslije Domovinskog rata kada smo ostali bez industrije. Okrenuli smo se onome po čemu smo prepoznatljivi, a to su dobra hrana, vina, priroda ali i poznata baranjska gostoljubivost. Plan je cijelu tu ponudu izdići na još višu razinu, stvoriti nove sadržaje, više smještaja - ističe Rob.

Matej Perkušić smatra da treba više potencirati Dunav jer “turist iz Kine ne zna za Hrvatsku ali za Dunav svi znaju”.

- Mi se za svakog turista moramo potruditi, jer nemamo sunce niti more. Ljudi na moru mogu sjediti i njima će turisti sami doći, a mi naše moramo „lasom hvatati“. Želimo povezati morske destinacije s Baranjom te da turisti koji odu na more mogu doći na 2-3 dana i ovdje. Siguran sam da ćemo o turizmu u Baranji već za pet godina govoriti sasvim drugačije. Imamo znanja, potencijala, ideja… Nedostaje nam kapital, a vjerujem da će i to biti riješeno, zaključio je Perkušić.