Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska
Stipe Petrina o kipu Gospi od Loreta:

I za rokoko su govorili da je kič, a bilo je kontroverzi i oko Eiffelova tornja

Načelnik općine Primošten Stipe Petrina
1/6
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL
Stipu Petrinu ne smetaju komentari da je spomenik Gospi od Loreta kičast, već da je to spomenik Stipi Petrini

Sviđa li vam se kako izgleda kip Gospe od Loreta i kakve su reakcije ljudi?

Iskritizirali su nas neki stručnjaci, ali ja sam i očekivao da će tu biti kontroverzi. Što ja tu mogu?! Meni se sviđa. Dali smo likovnoj akademiji da je osmisli i oni su to učinili. Bolje izgleda u prostoru nego na modelu. I rokoko je bio u početku kič. Bilo je kontroverzi i oko Eiffelova tornja kada je tek bio sagrađen, tukli su se, bilo je i mrtvih. Ima i pozitivnih reakcija, ali ako je kič, neka je kič. Ima konzumenata i kiča.

Čini se da vam smetaju negativne reakcije, da je kičasta, megalomanska i preskupa?

Meni to ne smeta. Smeta mi kada kažu Gospa od Loreta, spomenik Stipi Petrini. To nije korektno. Meni ljudi zamjeraju otrovan jezik, a vidim ja ti profesori, doktori... Ne priliči to. Njihovo je pravo napisati da je kič, neću riječ reći, ali oni nastupaju uvredljivo. Ovo se priprema 12-13 godina i malo je bezobrazno reći da je to sad moj spomenik. U prostornom planu iz 1972. godine Urbanistički zavod Dalmacije koji je vodio Lovro Perković, možda najveći urbanist Dalmacije tu je napravio vidikovac s restoranom koji se okreće. Ali, to se nije napravilo, a kada smo mi došli u općinu, odlučili smo napraviti tu vidikovac, a kako su svi vezani za Gospu od Loreta, u prostorni plan 2005. stavili smo Gospu od Loreta Koštat će oko dva milijuna kuna.

Hoće li se isplatiti, odnosno hoće li i Primošten postati marijansko svetište poput Sinja i Međugorja?

Uopće se ne opterećujem time. Znam da će svatko tko bude prolazio tuda svratiti i vidjeti je. To znam. Sjetite se i Jadranske magistrale, bila su predviđanja da se uopće neće isplatiti.

Predviđali su 20.000 vozila u godinu dana, a onda ih je u jednom trenutku bilo 40.000 u danu. Dajmo vremena, neka se vidi jesmo li dobro napravili i je li Stipe Petrina napravio nešto dobro za Primošten? Ili su u pravu oni koji kažu da je ovo običan kič?