Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
Službena zaštita

Inicijativa da Zrinska gora postane regionalni park

Zrinska gora
Foto: Turistička zajednica Grada Petrinje
Zrinska gora sa svojim geografskim, prirodnim i kulturno-povijesnim karakteristikama, predstavlja izuzetnu vrijednost koju skupina stručnjaka i znanstvenika okupljena oko Udruge Zrinska gora već duže vrijeme pokušava službeno zaštititi

Održan je sastanak predstavnika Udruge Zrinska gora i MOST-a Sisačko moslavačke županije s predstavnicima Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Uprave za zaštitu prirode, u cilju dogovora oko zajedničkih aktivnosti povodom proglašenja Zrinske gore regionalnim parkom.

Predstavnik Udruge Vladimir Demetrović i predstavnici MOST-a SMŽ Milan Brigljević i Petar Ćosić upoznali su predstavnike Ministarstva i Uprave s inicijativom Udruge za proglašenje Zrinske gore regionalnim parkom. 

Zrinska gora je prepoznatljiva krajobrazna cjelina južnog područja Sisačko-moslavačke županije i sa svojim geografskim, prirodnim i kulturno-povijesnim karakteristikama, predstavlja izuzetnu vrijednost koju skupina stručnjaka i znanstvenika okupljena oko Udruge Zrinska gora već duže vrijeme pokušava službeno zaštititi i valorizirati po principima održivog razvoja.

Predstavnici Ministarstva zaštite okoliša i energetike i Uprave za zaštitu prirode izrazili su spremnost da se zajednički u suradnji sa Sisačko-moslavačkom županijom pristupi aktivnostima u cilju proglašenja Zrinske gore regionalnim parkom. 

- Most SMŽ podržava inicijativu i smatra da su realne šanse proglašenje Zrinske gore zaštićenim područjem ne samo regionalnim već i geoparkom. Postoje svi elementi da se ovaj prostor može zaštititi.  Zbog toga očekujemo od Sisačko-moslavačke županije aktivniju ulogu u smislu donošena konkretnih odluka na Skupštini kako bi što prije započeo je postupak proglašenja Zrinske gore zaštićenim područjem - istakli su iz te stranke nakon sastanka.