Izbornik
Naslovnica Županije Koprivničko-križevačka
Tvrtka Piškornica

Ipak se odustalo od gradnje energane udaljene 200 m od prvih kuća

Piškornica
Foto: Marijan Sušenj/PIXSELL
Općinsko vijeće nedavno je odgodilo raspravu o energani za koju je tvrtka Piškornica poslala pismo namjere za kupnju zemljišta

Tvrtka Piškornica je odustala od gradnje energane na predviđenoj lokaciji na području općine Koprivnički Ivanec!

– Dobili smo obavijest da pismo namjere, koje nam je Piškornica poslala, stupa van snage. No, unatoč tome imat ćemo u četvrtak sjednicu o utjecaju Piškornice i kogeneracijskog postrojenja na okoliš i mještane. Nikad se ne zna što će biti u budućnosti, pa neka vijećnici rasprave o tome – kaže nam načelnik Mario Švegović (HSS).

Općinsko vijeće nedavno je zbog premalo konkretnih informacija odgodilo raspravu o energani za koju je tvrtka Piškornica, u vlasništvu četiriju sjevernih županija i općine Koprivnički Ivanec, poslala pismo namjere za kupnju zemljišta. Podigla se velika bura, osnovan je krizni ekostožer, a Piškornica je na kraju odustala od sporne lokacije.

– Raspitali smo se o čemu se tu radi, nismo neupućeni ljudi. Riječ je o proizvodnji pare i električne energije, no sporno je gorivo od frakcija komunalnog otpada. Mi dobro znamo što ide unutra. I na jednom od sastanaka je spomenuto da su to drvo, papir, karton, PVC, guma... Bila je već takva situaciju u Zagrebu – napominje načelnik.

Prvobitna lokacija bila je samo 200 metara zračne linije udaljena od prvih kuća oko 200 metara.

– Ne samo to. Energana bi bila na 400 metara od Podravkine tvornice – ističe Švegović.

U Piškornici su pokušali uvjeriti mještane da energane bez problema i negativnog utjecaja na okoliš rade u blizini gradova u nekim drugim zemljama Europske unije, no sad će ipak morati potražiti novu lokaciju.

O Piškornici će tematsku sjednicu održati i Gradsko vijeće Koprivnice koje želi odgovore na pitanja o budućnosti regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Piškornica je bila spremna kupiti i do pet hektara zemljišta u poslovnoj zoni u Koprivničkom Ivancu, a kogeneracijsko postrojenje, investiciju tešku oko 15 milijuna eura, sad će pokušati “progurati” negdje drugdje. U izjavi za portal Drava.info direktor Piškornice Mladen Jozinović rekao je da već postoji zanimanje jedinica lokalne samouprave.