Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Tehnološki park morao se preseliti na drugu adresu

IT zajednica u Bjelovaru vrlo brzo bit će stup bjelovarskog gospodarstva

Foto: Grad Bjelovar
Povećanjem površine Tehnološkog parka omogućen je smještaj 13 tvrtki, a stalno se javljaju zainteresirani za korištenje prostora

Grad Bjelovar posebnu pažnju posvećuje malim startup tvrtkama, ali i perspektivnim brzorastućim tvrtkama koje imaju daljnju tendenciju rasta, a samim time i zapošljavanja novih djelatnika. Upravo zbog velikog interesa tvrtki za radnim prostorom, kojima Grad Bjelovar pomaže i financijski u smještaju putem Tehnološkoga parka, Tehnološki park morao se preseliti na drugu adresu, u strogom centru grada, na središnjem dijelu bjelovarskog korza. Tehnološki park trenutačno zbrinjava 13 tvrtki smještenih na četiri bjelovarske adrese te 15 virtualnih tvrtki koje su registrirane na adresi Tehnološkoga parka, no posao obavljaju s drugog mjesta.

GRAD BELIŠĆE POMAŽE Uskrsnice za umirovljenike

Godišnje 840.000 kuna

– Prijašnju lokaciju Tehnološkog parka Grad je ustupio Državnom arhivu Bjelovar i Konzervatorskom odjelu. Iskreno, on više nije ni bio adekvatan malim poduzetnicima i IT zajednici koja je sve veća. Prostor iznad DM-a pruža sve ono što tvrtkama treba. Grad Bjelovar za potrebe Tehnološkog parka godišnje izdvaja 840 tisuća kuna, pola iznosa za razne subvencije za poduzetnike, a ostatak na zakup prostora. S obzirom na to da imamo izuzetno dobru suradnju s našim Veleučilištem u Bjelovaru i dekanicom Puharić, vjerujem da je daljnji razvoj IT sektora u Bjelovaru zajamčen. Tvrtke su prije nekoliko godina zapošljavale samo nekoliko osoba, a sada neke imaju i više od 20 zaposlenih. Te tvrtke više nisu startupovi već renomirane tvrtke koje se razvijaju i čvrsto stoje na svojim nogama. Netko će možda reći da Grad Bjelovar previše izdvaja za IT sektor, no svi moramo biti svjesni da se na taj način otvaraju nova, izuzetno dobro plaćena radna mjesta. U sljedećih pet-šest godina IT zajednica u Bjelovaru bit će svojevrsni stup bjelovarskog gospodarstva i mi tu priliku ne smijemo propustiti – poručio je gradonačelnik Hrebak.

SLAVE LJUBAV Darovi slavljeničkim parovima

Povećanjem površine Tehnološkog parka dobivena je mogućnost smještaja 13 tvrtki. Grad Bjelovar za startup tvrtke u prvoj godini pokriva 100 posto troškova, u drugoj 75 posto, trećoj 50 posto te četvrtoj 25 posto, dok za scaleup tvrtke pokriva 50 posto troškova zakupa. Dubravko Martinić iz zagrebačke tvrtke Serengeti otkriva kako u tvrtki radi oko 150 djelatnika, u Bjelovaru ih je 22, a uskoro će ih biti 23. Šest djelatnika stiglo je s Veleučilišta u Bjelovaru, a uskoro će im se pridružiti i sedmi.

Prioritet Grada

– Trenutačno su zaposlena 62 djelatnika, s mogućnošću zapošljavanja još 47 osoba. Interes postoji i mislimo da radimo jako dobru stvar. Razvoj IT zajednice jedan je od prioriteta Grada Bjelovara – rekla je Sonja Novak, prokuratistica Tehnološkog parka. Konferenciji za novinare prisustvovala je i Zrinka Puharić, dekanica Veleučilišta u Bjelovaru iz kojega iz godine u godinu izlazi sve više diplomiranih stručnjaka koji se zapošljavaju u IT sektoru.

DONACIJE GRADA BELIŠĆA Policiji TV, a kosilica za NK Hrvatski sokol

– Veleučilište u Bjelovaru je zajedno s Gradom osnivač Tehnološkog parka. Cilj nam je privući ugledne tvrtke kako bismo s njima poboljšali sporazume i ugovore te našim studentima omogućili što bolju praksu, odnosno zapošljavanje – kazala je Puharić.