Izbornik
Naslovnica Županije Sisačko-moslavačka
U Sisačko-moslavačkoj županiji obnova prometnica oštećenih u potresu

Iz Fonda solidarnosti stiže 175 milijuna kuna za obnovu cesta

Foto: NIKOLA ČUTUK/PIXSELL
– Gradovi i općine će dobivenim sredstvima obnoviti, modernizirati i podići standard infrastrukture s aspekta sigurnosti na cestama – rekao je ministar Oleg Butković

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković uručio je u Petrinji 19 ugovora za dodjelu bespovratnih sredstava za vraćanje u ispravno radno stanje infrastrukture i pogona  u području prijevoza oštećenih u potresu. Riječ je o sredstvima iz Fonda solidarnosti Europske unije u ukupnom iznosu većem od 175 milijuna kuna za obnovu prometne infrastrukture.

– Gradovi i općine će dobivenim sredstvima obnoviti, modernizirati i podići standard infrastrukture s aspekta sigurnosti na cestama. Proračuni gradova i općina nisu takvi da bi mogli obnoviti ceste bez pomoći Vlade RH, odnosno sredstava koja su stigla iz Fonda solidarnosti. Poziv je još uvijek otvoren te će se već za 15 dana potpisati novi ugovori s ciljem maksimalnog iskorištavanja sredstava iz Fonda solidarnosti – rekao je ministar Butković.

Ugovori su dodijeljeni gradovima Petrinji i Glini te općinama Sunja, Dvor, Hrvatska Dubica, Majur i Donji Kukuruzari. Sredstva su dodijeljena i Županijskoj upravi za ceste SMŽ-a, tvrtki Auto promet Sisak te općini Lasinja u Karlovačkoj županiji. Županijskoj upravi za ceste dodijeljeno je 37,5 milijuna kuna.

Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak je kazao kako su ovi ugovori važni po pitanju cestovne infrastrukture za našu županiju.

– Vlada RH je ranije osigurala 25 milijuna kuna Županijskoj upravi za ceste, a ta sredstva su utrošena na sanaciju dijela oštećenih prometnica, mostova i klizišta. Prometna infrastruktura je osobito važna, važna je za razvoj našeg područja, za osiguravanje kvalitetne veze između urbanih sredina s ruralnim područjima – kazao je Celjak.