Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
”Program preventivne kulture za najmlađe” obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara

Iz perspektive vozača uče kako biti bolji pješaci

Foto: Zagrebačka županija
Edukaciju u Pušći prošla su 74 učenika iz OŠ Pušća i područne škole iz Dubravice

U trideset i jednoj osnovnoj školi čiji je osnivač Zagrebačka županija i ove se godine provodi “Program preventivne kulture za najmlađe” – edukacijski koncipiran za djecu nižeg osnovnoškolskog uzrasta koji obuhvaća teme prometa, prve pomoći, zaštite od požara, a na područjima onih županija na kojima još ima zaostalih eksplozivnih naprava iz rata, i zaštite od minsko-eksplozivnih 
sredstava.

Djecu se o prometu educira putem multimedijskog prikaza stvarnih situacija i rizika u prometu kroz teorijski dio, dok u praktičnom dijelu samostalno mobilnim prometnim poligonom upravljaju vozilom prilagođenim za obuku. Ta su vozila didaktički prilagođena uzrastu od 7 do 12 godina.

– Ovim programom, vozeći automobil na poligonu, djeca imaju mogućnost spoznati i uvidjeti što znači biti vozač – rekao je voditelj programa Alan Alagić tijekom nedavne provedbe edukacije u Osnovnoj školi Pušća.

Program iz Finske

Naime, djeca na ovaj način imaju priliku uočiti poteškoće iz perspektive vozača, a sve u svrhu da postane što bolji pješaci. Program je prije 35 godina potekao iz Finske i provodi se u većini europskih zemalja.

– Osim poligona djeca prolaze i osnove prve pomoći koju drže predstavnici Crvenog križa Zagrebačke županije, uče o protupožarnoj zaštiti od vatrogasaca, ali i zaštiti od minsko-eksplozivnih sredstava od predstavnika policije – kazao je Alagić.

”Programom preventivne kulture za najmlađe” predviđeno je da nakon prometnog poligona slijedi praktična radionica prve pomoći, tijekom koje se demonstrira poziv prema službenicima hitne i naglašava važnost onih informacija koje je pritom pozivu nužno reći.

Djecu se upoznaje i s kompletnim sadržajem kutije prve pomoći i uči što trebaju poduzeti kad su u pitanju lakše nezgode. Tijekom radionice o zaštiti od požara učenici imaju prilike vidjeti opremu vatrogasaca i njihovih vozila.

Edukaciju u Pušći prošla su 74 učenika iz Osnovne škole Pušća i Područne škole Pavla Štoosa iz Dubravice.

– Osmjesi i uzbuđenje kod naše djece najbolje govore u prilog tome da se kroz igru lakše uči – izjavio je ravnatelj Arsen Šarunić.

Nakon što su uspješno završili program, simbolične vozačke dozvole djeci su uručili zamjenik župana Damir Tomljenović i načelnik Općine Pušće Filip Bernardić.

– Zagrebačka županija od 2014. godine podržava ovaj program, a ove smo godine za edukaciju 2000 djece izdvojili 62 tisuće kuna – rekao je Tomljenović.

Svjetlosna signalizacija

Podsjetio je i da Županija sufinancira postavljanje svjetlosne signalizacije na pješačkim prijelazima u blizini škola, dok Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije redovito održava županijske i lokalne ceste što također pridonosi većoj sigurnosti svih 
sudionika u prometu, naročito djece.

– Na području općine imamo četiri uzdignute plohe, ali već sad radimo na elaboratima za dalje jer nam je sigurnost djece najvažnija – dodao je načelnik Bernardić.

Za vrijeme boravka u Donjoj Pušći zamjenik župana Tomljenović s pročelnikom za odgoj i obrazovanje Zagrebačke županije Ivicom Radanovićem, obišao je i prostore dograđene škole i dvorane – investiciju vrijednu više od 15 milijuna kuna koju je u cijelosti financirala Zagrebačka županija.