Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Noć u Zavičajnom muzeju Slatina

Izložba 28 radova Fikreta Balića

1/3
Foto: Mihaela Feldi
Fikret Balić Slatinčanima je vrlo dobro znan likovni umjetnik i glazbenik, a nakon otvorenja njegove izložbe prikazan je i program "Živa tradicija u Muzeju"

U Noći muzeja u Zavičajnom muzeju Slatina otvorena je izložba slatinskog umjetnika Fikreta Balića, člana Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Riječ je o 28 radova iz ciklusa "Gestikulacija", u sklopu kojega promišljeno i dosljedno nastavlja s istraživanjem različitih mogućnosti osnovnih slikarskih sredstava – oblika, fakture i ploha boje. Slatinčani vrlo dobro poznaju rad ovog likovnog umjetnika, glazbenika i svjetskog putnika.

HKUD-a Dika Slatina Okupljanje i prva proba dječjeg ansambla

– Doista mi je drago što je Fikret našao svoj životni prostor za djelovanje upravo u Slatini koju je oplemenio svojim djelima – istaknuo je gradonačelnik Denis Ostrošić.

Posjetitelji su te noći mogli razgledati stalni postav muzeja. Pripremljen je program imena "Živa tradicija u Muzeju", u sklopu kojeg su članovi kulturno-umjetničkih društava Dika iz Slatine, Podravina iz Čađavice i Kulturno-umjetničke udruge iz Voćina, te dugogodišnji suradnici muzeja prikazali pojedine tradicijske radnje kao što su tkanje, vezenje, pletenje, izrada cvijeća od krep papira, kičica od vune, odnosno ukrasa za tamburice ili odjeću, zatim izrada tradicijskog nakita kao što su šalange ili praporci, a izrađivali su se i tradicijski kolači.

Grad Slatina brine se o potrebama najranjivijih skupina društva Socijalno ugroženima pomoć za režije, besplatan topli obrok za đake, niže cijene dječjeg vrtića...

Povijest slatinskog muzeja seže od njegova osnutka 1984., zatim otvaranja stalnih postava, preko Domovinskog rata i preseljenja iz Dvorca u Centar za kulturu, do obnove zgrade Starog kotara gdje je muzej trenutačno smješten i, u konačnici, nastanka stalnog postava.