Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Međimurska županija izrađuje projektnu dokumentaciju kako bi se što prije započelo s radovima

Jedan od najljepših hrvatskih dvoraca ide u temeljitu obnovu

Foto: Međimurska županija
Dvorac Feštetić u Pribislavcu jedan je od najljepših dvoraca sjeverne Hrvatske i zaštićen je kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro RH

Dvorac Feštetić u Pribislavcu u vlasništvu je Međimurske županije koja kreće u njegovu revitalizaciju. Županija je, kako je priopćeno, krenula u izradu projektne dokumentacije kako bi se što prije započelo s radovima. Ugovor o izradi projektne dokumentacije potpisali su župan Međimurske županije Matija Posavec i direktorica tvrtke Riteh projekt Monika Lesar.

Dvorac Feštetić u  Pribislavcu jedan je od najljepših dvoraca sjeverne Hrvatske i zaštićen je kao nepokretno pojedinačno kulturno dobro Republike  Hrvatske. Obnova je jedan je od 12 strateških projekata iz Plana razvoja Međimurske županije do 2027. godine.

Niz godina u njemu je bila smještena osnovna škola, no nakon izgradnje nove i moderne školske zgrade, dvorac je ostao prazan. Značaj obnove dvoraca i očuvanje materijalne kulturne baštine najbolje je vidljiv obnovom fortifikacije Starog grada Zrinskih zahvaljujući kojoj je čakovečkom dvorcu vraćen stari sjaj. 

Nakon revitalizacije fortifikacije, u planu je obnova palače Zrinski u Čakovcu i dvorca Feštetić. Projektna dokumentacija vrijedna 243.750 kuna obuhvatit će izradu glavnog projekta obnove i rekonstrukcije dvorca Feštetić, vanjskog uređenja građevine dvorca i dokumentaciju za provedbu javnog nadmetanja.

Dvorac Feštetić je jedan od najočuvanijih dvoraca u ovom dijelu Hrvatske i velik je turistički potencijal. Dobit će se uređena povijesna cjelina s postavom, kulinarskom akademijom, vidikovcem, heritage hotelom, manjom multimedijalnom kongresnom dvoranom, engleskim vrtom...