Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Srednjovjekovni Ružica Grad

Jedan od najvećih utvrđenih gradova sagrađen na stijeni i okružen šumom

Ružica grad
1/8
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
Prvi spomen drevne tvrđave datira još iz 1321., ali nepoznanica je kada je točno nastala. Tajna je i kako je graditelj na vrh brda dovlačio velike kamene blokove i čime su ih klesali

Ružica grad jedan je od najvećih srednjovjekovnih utvrđenih gradova u Sjevernoj Hrvatskoj. Prostire se na 8000 "kvadrata", na 374. metru nadmorske visine. Prvi spomen drevne tvrđave datira još iz 1321., ali nepoznanica je kada je točno nastala.

Orahovica se, pak, spominje u spisima od 1228., no vjeruje se kako je utvrda ipak starija. Tajna je i kako je graditelj na vrh brda dovlačio velike kamene blokove i čime su ih klesali. Zidine Ružica grada, naime, strše na stijeni prekrivenoj papučkim hrastovima, a do njih vijuga strmi puteljak kroz šumu. Živjele su na toj adresi kraljevske i plemićke obitelji, a koliko su bili napredni svjedoči i to što su imali čak i toplu vodu.

Legenda o kneginji Ružici

Šire se o njoj, stoljećima, i brojne legende. Najpoznatija je legenda o kneginji Ružici. Suprug joj je izgubio život u borbi protiv Franaka pa je raspisala turnir i pobjedniku obećala svoju ruku, a  time i imanje. Dvoboji su se odigravali još od rane zore, a konačni je pobjednik vitez sav u crnome. Kneginja mu je te večeri pružila, kako je i obećala, svoju ruku. No, uslijedio je šok kada mu je skinula kacigu s glave. Pred njom je stajao – Franak. Nije nikako željela predati se u ruke neprijatelja svoga naroda pa se, stjerana u kut, popela na najvišu kulu, bacila s nje i tako skončala. Divlje ružice od toga dana rastu po zidinama.

Sve te priče i tradiciju brižno čuva Red vitezova Ružice grada.