Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Župan Blaženko Boban predstavio objedinjeni Geoinformacijski sustav (GIS) za evidenciju pomorskog dobra

Jednim klikom do svih informacija o koncesijama i koncesijskim odobrenjima u županiji

1/3
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
Splitsko-dalmatinska županija ima daleko najveći broj koncesija u Hrvatskoj, a tome treba dodati i koncesijska odobrenja

Splitsko-dalmatinska županija prva u Hrvatskoj implementirala je objedinjeni Informacijski sustav za evidenciju pomorskog dobra u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Sustav je dostupan svim građanima putem web-portala  projekta “Pomorsko je dobro” (https://www.pomorskodobro.dalmacija.hr/).

Riječ je o efikasnom alatu koji na jednom mjestu objedinjuje registre utvrđenih granica pomorskog dobra, lučkih područja, koncesija na pomorskom dobru u županijskoj nadležnosti, koncesijska odobrenja na pomorskom dobru iz nadležnosti jedinica lokalne samouprave i planove upravljanja pomorskim dobrom gradova i općina.

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

Prva županija u RH

– Naša županija zauzima trećinu obale Hrvatske. Oko pomorskog dobra dali smo puno truda, znanja i vještina. Oko ove problematike moramo biti svi angažirani: država, inspekcije, ali i građani. Aplikacija govori da je udio građana u rješavanju problema devastacije pomorskog dobra velik. Koristim prigodu pozvati građane da prijave devastacije. Svima bi trebala biti na dušu zaštita pomorskog dobra – poručio je župan Blaženko Boban predstavljajući sustav.

Napomenuo je kako su 2017. donijeli pravilnik o pomorskom dobru te promijenili model imenovanja povjerenstva u koje su uključili ljude iz lokalnih zajednica na čijem području je predmet koncesije.

– Otišli smo potom dalje i napravili aplikaciju Pomorsko je dobro. Unatoč svemu, osobito ljeti, imamo problema s devastacijama. Naša županija ima daleko najveći  broj koncesija u Hrvatskoj. Kada bismo tome pridodali koncesijska odobrenja koja su u nadležnosti gradova i općina, broj je ogroman. Kada netko primijeti devastaciju, preko ovog sustava može istog časa preko mobitela reagirati. Idemo i korak dalje, već sam poslao dopis u resorno ministarstvo. Imamo nadležnost inspektorata za pomorsko dobro. Ne zaboravimo da na ovoliku veličinu obale ne možete imati sustav gdje bi nadležni bili svugdje u svakom trenutku – rekao je Boban i naglasio kako je ovaj sustav važan kotačić u digitalizaciji Županije na čemu intenzivno rade.

Javna i transparentna objava podataka putem web-gis aplikacije rezultat je višegodišnjeg rada Upravnog odjela za turizam i pomorstvo i zajednice ponuditelja Geoinformatika d.o.o. i Geographica d.o.o. iz Splita na prikupljanju i organiziranju dokumentacije i podataka.

Na ideju stvaranja objedinjenog informacijskog sustava došlo se kada je Upravni odjel za turizam i pomorstvo odlučio digitalizirati više od 400 predmeta granica pomorskog dobra i izdanih koncesija. Nakon što je izrađen „GIS“ za vlastitu upotrebu, pod vodstvom tadašnjeg pročelnika Stipe Čogelje, a današnjeg zamjenika župana i voditeljice projekta “Pomorsko je dobro” Mateje Dorčić, krenulo se u razradu mogućnosti da gradovi i općine svoje godišnje Planove upravljanja pomorskim dobrom izrade putem aplikacije.

Tako je SDŽ postala prva županija u RH čije jedinice lokalne samouprave svoje planove izrađuju putem web GIS aplikacije.

Foto: Splitsko-dalmatinska županija

– Želim  zahvaliti ekipi koja tri godine radi na objedinjenju svih podataka o pomorskom dobru u našoj županiji. Puno je to papira, više od nekoliko tisuća. Bilo je potrebno dosta vremena da se napravi vizualno atraktivan i jednostavan alat za korištenje. Sada su uneseni svi toponimi i ljudi će jednostavno u prostoru moći vidjeti je li se koncesija prostorno koristi u skladu sa zakonom. Nedavno je predstavljen Google Sea View, za godinu dana podaci će se moći vidjeti na Google kartama, kroz 3D modele – istaknuo je zamjenik župana Stipe Čogelja.

Pročelnica Upravnog odjela za turizam i pomorstvo SDŽ-a Matea Dorčić otkrila je da su ovim projektom obuhvaćena 52 lučka područja.

Korisno i inspekcijama

– Jednim klikom vide se sve odluke i izmjene odluke o koncesijama, tu više nema zabune što netko može ili ne može. Točno se vidi i vrsta koncesije. Na primjeru Žnjana može se vidjeti sve što je 2021. planirano i izdano. Svaka točka ima podatke o nositelju  koncesije i koncesijskog odobrenja. Ovo će koristiti ne samo građanima nego i inspekcijama  - kazala je Dorčić.