Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska
Podzemni kontejneri i solarne kante u Ludbregu

Kaj će nam pametni grad ako nam mladi odu delat van!

Solarno drvo u Ludbregu
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Ludbreg uvodi tzv. pametni sustav gospodarenja otpadom, a punjenje kontejnera pratit će se pomoću mobilnih aplikacija

Grad Ludbreg postaje Eco Smart city. To je naziv 1,8 milijuna kuna vrijednog EU projekta u kojem Ludbreg kao vodeći partner surađuje s mađarskim gradom Zalaegerszegom. Uvodi se tzv. pametan sustav gospodarenja otpadom s podzemnim kontejnerima za otpad kapaciteta 1100 litara i kantama za smeće na solarni pogon. Punjenje kontejnera pratit će se pomoću mobilnih aplikacija, čime se će se štedjeti na vremenu i novcu. Smanjit će se troškovi prijevoza i učinkovitije upravljati ljudskim resursima.

- Ludbreg teži k 50 posto razdvajanja otpada, a trenutno smo na 30 posto. Radimo sve da izdvojimo bio otpad iz crnih kanti i ostvarimo tih 50 posto. Ovaj projekt Eco Smart city rješava probleme u višestambenim zgradama. S podzemnim kontejnerima na više lokacija organizirat ćemo odlaganje otpada po frakcijama i centar grada učiniti urednijim i čistijim. Paralelno radimo na tome da sva domaćinstva dobiju smeđu kantu za bio otpad i male kante od desetak litara s filtrima - govori nam gradonačelnik Dubravko Bilić.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Nema neugodnog mirisa

Prednost podzemnih kontejnera je, pojašnjava, u tome što se po njima ne može prekapati otpad, oslobođaju prostor i ne širi se neugodan miris. U planu je uvođenje računalnog programa i mobilne aplikacije pomoću koje će građani moći prijaviti ilegalna odlagališta i predlagati rješenja kako što učinkovitije upravljati otpadom. Gradsko vijeće je 2012. donijelo odluku o pokretanju projekta "Ludbreg – energetski pametni grad".  Korak po korak, Ludbreg se doista pretvara u pametni grad. Prije godinu dana u središtu je postavljeno i pametno solarno drvo za punjenje mobitela, laptopa i električnih bicikala, koje su izradile ludbreške tvrtke Ducati kompnenti i Inoxmont.

- Kao jedan od rijetkih gradova u Hrvatskoj, izradit ćemo strategiju pametnog grada, prijateljski raspoloženog prema svojim građanima. U tom smjeru i ide i projekt e-računi, kao i projekt Centra kompetencija za pametno upravljanje energetskim sustavima, za koji se nadam se da ćemo ga s partnerima dobiti do kraja godine - najavljuje Bilić. Građanima se sviđa ideja da žive u pametnom gradu, no voljeli bi i da se otvaraju nova radna mjesta.

- Mlade treba zaposliti, kaj će nam pametni grad ako nam mladi odu delat van - kaže prodavačica u trgovini odjećom.

- Osim po tome što smo centar svijeta i što imamo olimpijsku pobjednicu Saru Kolak, bit ćemo još po nečem poznati. Neka samo rade na projektima, treba se razvijati - kaže Miroslav Novak, umirovljeni fotograf koji je desetljećima bilježio događanja u svom gradu.