Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
Početak realizacije memoranduma o prijateljstvu

Kinezi će Opatiji pokloniti rasvjetnu dekoraciju za Advent?

1/2
Foto: Grad Opatija
Obzirom na intenziviranje međudržavnih odnosa i sve veći broj kineskih turista koji posjećuju Hrvatsku, za daljnju suradnju nužna bi bila uspostava izravne zračne linije Shenzhen-Zagreb, smatraju kineski gospodarstvenici

Prijateljstvo između Opatije i kineskog Shenzhena uspostavljeno je prije nekoliko godina, a lani je u Shenzehnu potpisan i memorandum o suradnji Grada Opatije s Razvojnim istraživačkim centrom Shenzhena. Iako je Shenzhen treći kineski grad po veličini i ekonomskoj moći, a Opatija broji tek 11 tisuća stanovnika, prilike za suradnjom su brojene, istaknuto je na primanju za izaslanstvo političkih predstavnika i gospodarstvenika Shenzhena u Gradu Opatiji.  

Posjet kineske delegacije EUROPSKA PRIJESTOLNICA KULTURE Delegaciji kineske grupacije predstavljena riječka kulturna i turistička ponuda

Shenzhen je veliki lučki grad s dvije luke smješten u južnom, centralnom dijelu poluotoka Kawlon. Grad je srce urbane zone koja ima oko 10,7 milijuna stanovnika, a uključujući prigradska naselja broj stanovnika približava se broju od 25 milijuna.

- Opatija nudi otvorena vrata za suradnju kineskih gospodarstvenika s Hrvatskom i Europom, obzirom na naš geografski položaj i naša međunarodna poznanstva. Kina je gospodarsko svjetsko čudo, zemlja s nevjerojatnim gospodarskim rastom i mogućnostima koje smo mi još davno prepoznali - naglasio je gradonačelnik Ivo Dujmić na primanju za predstavnike Shenzhena.

Foto: Grad Opatija

Obzirom na intenziviranje međudržavnih odnosa i sve veći broj kineskih turista koji posjećuju Hrvatsku, za daljnju suradnju nužna bi bila uspostava izravne zračne linije Shenzhen-Zagreb, smatraju kineski gospodarstvenici.

Na sastanku su razmotrene mogućnosti za uspostavu konkretne gospodarske suradnje, gospodarstvenici su predstavili svoje tvrtke koje proizvode predmete najrazličitijeg asortimana te je istaknuta namjera da već ovoga Adventa Opatija zabljesne rasvjetnom dekoracijom, poklonom iz Shenzehna.