Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Općina Klis u nove dvije investicije uložila dva milijuna kuna

Klis ulaže u sigurniji okoliš i digitalizira poslovanje

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
- Smatramo iznimno važnim da stanovnici znaju kako se i u koje svrhe troši javni novac u svakom trenutku - kaže načelnik općine Klis Jakov Vetma

Investicijom većom od milijun kuna, u okviru dvaju projekata sufinanciranih iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, općina Klis dobiva dodatne kamere za promet i ilegalne deponije te uvodi potpunu transparentnost proračuna. Iz Općine Klis priopćili su da ove godine kreću u realizaciju dvaju projekata koji će nakon realizacije podići razinu sigurnosti u prometu na području općine, pridonijeti zaštiti okoliša te potpuno  digitalizirati poslovanje Općine.

Projekti su dobiveni iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a ukupna investicija na području općine Klis iznosi više 
od milijun kuna, od čega je gotovo 650.000 kuna, odnosno 60 posto, sufinancirano od države.

Sedam novih kamera

Prvi projekt “Prometna sigurnost u Općini Klis”, ukupne vrijednosti preko 800.000 kuna,  od kojih je gotovo 500.000 sufinancirala država, odnosi se na prometnu sigurnost na području općine, ali i zaštitu prirode od štetnog utjecaja ilegalnog odlaganja otpada. Cilj je projekta osigurati bolje uvjete za stanovnike općine uvođenjem novih kamera za prometno redarstvo na još dvije lokacije, a čak na pet novih lokacija će kamere snimati “divlje” odlaganje otpada, kako bi se spriječilo stvaranje ilegalnih deponija.

Projekt “Digitalna Općina Klis”, također dio programa Fonda za razvoj naprednih usluga i rješenja jedinica lokalne samouprave svojim stanovnicima, omogućit će potpunu digitalizaciju poslovanja Općine Klis, a stanovnici će imati uvid u svaku potrošenu kunu uvođenjem potpune transparentnosti proračuna. Općina će za provođenje projekta izdvojiti 100.000 kuna, dok će preostalih 160.000 biti sufinancirano od države.

Uvid u javni novac

– Projekti pred nama su pokazatelj razvojnog smjera kojim Općina Klis već godinama ide, a taj se smjer očituje upravo u stvaranju sigurnijeg i zdravijeg okružja za sve stanovnike naše, ali i susjednih općina i gradova. Pozdravljamo i dobru praksu omogućavanja javnog uvida u proračun Općine, koju već prakticira nekoliko drugih jedinica lokalne samouprave u Hrvatskoj, jer smatramo iznimno važnim da stanovnici znaju kako se i u koje svrhe javni novac troši u svakom  trenutku – izjavio je Jakov Vetma, načelnik Općine Klis.

Naglasio je da će osim samog uvida u transparentnost proračuna omogućiti i aktivnije sudjelovanje stanovnika u praćenju aktivnih, ali i finaliziranih projekata. Općina Klis u provedbu ovih projekata kreće ove godine, dok se njihova realizacija očekuje tijekom 2023.