Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
susret s gradonačelnicima i načelnicima

Komadina: Naš proračun će biti 10% veći zahvaljujući EU projektima

Zlatko Komadina
Foto: Goran Kovačić/PIXSELL
Na susretu je istaknuto da gradovi i općine hitno moraju organizirati prijevoz otpada, kao i svoja reciklažna dvorišta i transfer stanice, kako bi Marišćina profunkcionirala u maksimalnom kapacitetu

U hotelu Omorika u Crikvenici održan je prvi dan susreta županijske uprave s gradonačelnicima i općinskim načelnicima s područja Primorsko-goranske županije. Župan Zlatko Komadina u svom uvodnom obraćanju zaželio je svima dobrodošlicu, a posebno novoizabranim gradonačelnicima i načelnicima. Istaknuo je važnost ovog susreta je što je prvi u trenutnom mandatu, a 16 je novih čelnika.

"Županije, gradove i općine čekaju brojne promjene zakona i ono što karakterizira naše druženje je što uz izmjene zakona proračuni gradova i općina padaju, a županije stagniraju. To ispada iz činjenice što smo razvijeniji od prosjeka Hrvatske, a namjera zakona je da iznivelira razvijenost onih koji su ispod. Mi jesmo za solidarnost, ali nismo za stagnaciju. Zato se moramo okrenuti kvalitetnim projektima koji, opet, teško prolaze zbog indeksacije. Ali imamo kvalitetne ljude, znamo dobro pokrenuti projekte, i naš proračun će biti 10% veći zahvaljujući EU projektima", rekao je župan i najavio velika ulaganja u lučke uprave, priopćili su iz Primorsko-goranske županije.

Pročelnik Ljudevit Krpan naglasio je da Županija jedinicama lokalne samouprave pomaže pri odabiru projekata, a kasnije i u njihovoj provedbi.

"Vodimo županijsku bazu razvojnih projekata, napravili smo lepezu proizvoda koje već godinama s vama komuniciramo, imamo cijeli niz radionica za edukaciju i pomoć jedinicama lokalne samouprave. Kroz suradnju s Ministarstvom regionalnog razvoja u najavi je izmjena zakona o regionalnom razvoju, a mi ćemo se tome prilagoditi i u budućnosti. Provodimo projekte od interesa za Županiju, vjerojatno ćemo ići u formiranje regionalne razvojne agencije, a potom i energetske. Uspjeh vaših projekata je i uspjeh Primorsko-goranske županije", poručio je Krpan.

Predsjednik Uprave Ekoplusa Josip Dedić najavio je da će se od početka sljedećeg mjeseca glomazni komunalni otpad, kao i građevinski otpad, početi odlagati na CZGO Marišćina.

Također je istaknuto da gradovi i općine hitno moraju organizirati prijevoz otpada, kao i svoja reciklažna dvorišta i transfer stanice, kako bi Marišćina profunkcionirala u maksimalnom kapacitetu. U suprotnom, cijena će za one gradove koji već odlažu sav svoj otpad tamo još rasti. Zato je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel apelirao na svih da se maksimalno uključe jer Rijeka neće više pristajati na povećanje cijena za korisnike.

Župan Zlatko Komadina najavio je da će se u budućnosti vjerojatno u jednoj od poslovnih zona, ili Miklavlju ili Kukuljanovu, graditi nova energana za potrebe CZGO Marišćina.

Tema je bio i plutajući LNG, a župan je obrazlagao zašto je plutajući, privremeni terminal loše rješenje. 

"Nemamo nijedan razlog zašto da ovo podržimo. Ako nemamo ništa od toga, zašto bismo podržali?  Lokalna zajednica nema ništa. Opravdano je, na primjer, da se prvo razgradi Dina. A i sva privremena rješenja na kraju postanu trajna, to znamo da je uvijek tako", rekao je Komadina. Dodao je da on kao inženjer nema ništa protiv takvog terminala, ali kao župan - ima.