Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 90 pregleda
Aglomeracija Vodice- Srima-Tribunj i otok Prvić

Krajem 2018. trebala bi početi izgradnja druge faze kanalizacijske mreže

kanalizacija radovi
Foto: Hrvoje Jelavić/PIXSELL/Ilustracija
Planira se izgraditi oko 70 km nove kanalizacijske mreže i oko 35 km nove vodovodne mreže, a radovi uključuju i rekonstrukciju, odnosno zamjenu dotrajale već postojeće vodovodne mreže

Gradonačelnica Vodica Nelka Tomić, zamjenik Stipe Bosotina i pročelnik Upravnog odjela za komunalno-vodni sustav, zaštitu okoliša i graditeljstvo Marko Lugović održali su radni sastanak s direktorom Vodovoda i odvodnje d.o.o. Šibenik Željkom Štrkaljem i ravnateljem Županijske uprave za ceste Šibensko-kninske županije Antom Paratom. 

Na sastanku se razgovaralo o daljnjoj izgradnji kanalizacijske mreže u sklopu aglomeracije Vodice- Srima-Tribunj i otok Prvić koja se financira sredstvima Europske unije, a projekt vodi šibenski Vodovod i odvodnja.

Direktor Štrkalj izvijestio je o trenutnom stanju projekta i stupnju pripremljenosti projektne aplikacije za drugu fazu izgradnje kanalizacijskog sustava.

Tako bi do konca listopada Hrvatskim vodama trebao biti predan zahtjev za financiranjem druge faze izgradnje kanalizacijske mreže u iznosu od oko 250 milijuna kuna. Prije toga bilo je potrebno izraditi novelaciju studije isplativosti, elaborat zaštite okoliša ocjene o potrebi procjene utjecaja na okoliš te prethodnu ocjenu o prihvatljivosti zahvata za ekološku mrežu i ishodovati najmanje polovicu svih dozvola potrebnih za izgradnju navedene mreže.

Nakon predaje zahtjeva sa svom pripadajućom dokumentacijom, slijedi evaluacija nadzornih tijela Hrvatskih voda i Ministarstva zaštite okoliša, a ako sve bude u redu i dopuštenje za raspis natječaja za građenje, izvijestili su iz gradske uprave.

Bude li sve teklo po planu, izgradnja druge faze trebala bi početi krajem 2018. godine, budući da je vrijeme građenja ograničeno do 2023. godine i u tom se razdoblju planira izgraditi oko 70 km nove kanalizacijske mreže i oko 35 km nove vodovodne mreže, a radovi uključuju i rekonstrukciju, odnosno zamjenu dotrajale već postojeće vodovodne mreže.

Paralelno s izgradnjom odvodne i vodovodne mreže trebali bi biti izvedeni i radovi na rekonstrukciji svih županijskih cesta u tom koridoru, posebice Prve primorske čete prema Tribunju i glavne ceste kroz Srimu. Naime, na dionicama tih cesta predviđena je izgradnja pješačkih staza s rekonstrukcijom svih križanja.

Trenutno se radi na rješavanju imovinsko-pravnih statusa svih čestica u tom obuhvatu.