Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Uručene Zelene povelje

Kreativno zbrinjavaju otpad, čiste Dravu, a jedu povrće i voće koji sami uzgoje u školi ili vrtiću

Uručene Zelene povelje
Foto: Osječko-baranjska županija
Vrijedno priznanje uručeno je i Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana Osijek za Eko klub Magnolija i Dječjem vrtiću Zvončić iz Našica za izuzetnu djelatnost u stručnom i pedagoškom radu na odgoju i obrazovanju djece u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša

Zelena povelja Osječko-baranjske županije, javno priznanje za doprinos očuvanju okoliša te osiguravanju i poboljšavanju kakvoće življenja za dobrobit sadašnjih i budućih naraštaja na području Osječko-baranjske županije, dodijeljena je za Dan planeta Zemlje. Župan Ivan Anušić uručio je Zelenu povelju udruzi Osječki permakulturni aktivisti (Ospera) iz Osijeka, za izuzetnu djelatnost u razvijanju ekološke svijesti i promicanju potrebe zaštite okoliša među građanima. Vrijedno priznanje uručeno je i Osnovnoj školi Frana Krste Frankopana Osijek za Eko klub Magnolija i Dječjem vrtiću Zvončić iz Našica za izuzetnu djelatnost u stručnom i pedagoškom radu na odgoju i obrazovanju djece u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša. Zelena povelja završila je i u rukama Odreda izviđača "Iovallios" iz Valpova, za iznimnu djelatnost u oblikovanju i razvijanju svijesti o potrebi zaštite okoliša i promicanju potrebe zaštite okoliša.

Jedinstveni u Hrvatskoj Javni poziv za subvencioniranje stambenih kredita od srijede

Zaljubljenici u stare sorte

– Svi ovogodišnji dobitnici su mladi ljudi, vrtići, osnovnoškolci, izviđači. Tako maleni već imaju svijest o važnosti očuvanja i zaštite okoliša, što će im svakako pomoći kad odrastu – istaknuo je župan.

Potaknuti snažnim motivima da svatko treba dati svoj doprinos zaštiti i poboljšanju svakodnevnog života, uz poruku da prirodu čuvamo i volimo, članovi Udruge Ospera osmislili su posebne projekte. Jedan od njih je Solidarna i ekološka tržnica Osijek, koji provode već sedmu godinu i čime spajaju lokalne ekološke proizvođače izravno s kupcima. Projekt se temelji na očuvanju okoliša, cirkularne ekonomije, održivog razvoja i socijalnog poduzetništva. Riječ je isključivo o proizvođačima s ekološkim certifikatom. Još jedan izniman projekt je prikupljanje, čuvanje i multipliciranje starog autohtonog sjemena. Svake godine u veljači "osperaši" organiziraju okupljanje svih zaljubljenika u stare sorte.

Pannon EGTC Naši OPG-ovci prodavat će na mađarskim tržnicama

Djeca iz Eko kluba Magnolija, OŠ Frana Krste Frankopana Osijek, kreativno zbrinjavaju otpad, uzgajaju, ali i jedu voće i povrće iz školskog biovrta. U suradnji s drugim institucijama sudjeluju u akcijama čišćenja i zaštite rijeke Drave. Dječji vrtić "Zvončić" u Našicama smješten je u parku Pejačević koji im omogućava odličnu interakciju s prirodnim okruženjem. Bogatstvo raznolikosti biljnih vrsta, ptica, kukaca, livada, stalan su izvor ideja za aktivnosti. Tako mali pomažu održavati voćnjak i povrtnjak, cvjetnim sadnicama ukrašavaju vrtić, sade i beru začinsko bilje koje se koristi u njihovoj hrani, biološki otpad odlažu u kompostište. U vrtiću posebno napominju da djecu potiču na aktivno sudjelovanje u životu zajednice, ali i razvijanje i odgovornost prema prirodi, samome sebi i 
prijateljima.

Foto: Osječko-baranjska županija

Znanje prenose zajednici

Od 1975. u Valpovu postoji Odred izviđača "Iovallios", koji promiče i unapređuje naobrazbu i odgoj djece i mladih za snalaženje u prirodi i njezino očuvanje. Mladi stječu izviđačka znanja u orijentaciji, kartografiji, topografiji, promatranju, izradi skloništa, dizanju šatora, obilježavanja Dana planete Zemlje te organiziraju ekoradionice kroz koje je prošlo više od 500 mladih. Ipak, ono što je posebno važno istaknuti je da se djeca i mladi druže u ponekad zahtjevnim uvjetima u prirodi koju treba razumjeti i voljeti i kroz svladavanje niza vještina važnih za boravak u njoj.

– Djeca kao dobitnici Zelene povelje su nam vrlo važna, jer će ona svoja znanja i iskustva prenositi vršnjacima i zajednici – poručio je Anušić.