Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka 34 pregleda
Zagrebačka županija

Kreće akcija prstenovanja ptića bijele rode

Prstenovanje roda
Foto: Zagrebačka županija
Cilj samog prstenovanja je praćenje ptica i njihovog kretanja u budućnosti. Na ovaj način ornitolozi mogu pratiti selidbu svake jedinke, znati gdje se gnijezdi i hrani te gdje i kako će završiti svoj život

U cilju zaštite i očuvanja strogo zaštićenih vrsta, u ovom slučaju bijele rode, na području Zagrebačke županije nastavlja se provoditi akcija prstenovanja ptića.

Prstenovanje ptića, koje organizira Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije u suradnji s Ornitološkim zavodom HAZU-a i uz pomoć djelatnika Hrvatske elektroprivrede, provodit će ovlašteni prstenovači. Na području općina Klinča Sela i Pisarovina ptići će se prstenovati sutra, 20. lipnja u vremenu od 8 do 15 sati, izvijestili su iz Zagrebačke županije.

Cilj samog prstenovanja je praćenje ptica i njihovog kretanja u budućnosti. Na ovaj način ornitolozi mogu pratiti selidbu svake jedinke, znati gdje se gnijezdi i hrani te gdje i kako će završiti svoj život.

Omogućavanjem nesmetanog prstenovanja vlasnici objekata s gnijezdima roda podržavaju očuvanje biološke raznolikosti ove strogo zaštićene vrste. Javna ustanova Zeleni prsten Zagrebačke županije organizira ovu akciju 5. godinu zaredom, a u sklopu nje je do sada prstenovano 408 mladunaca bijele rode.