Izbornik
Naslovnica Županije Zagrebačka
Radovi bi trebali krenuti u drugoj polovici 2022. godine

Kreće veliki kapitalni projekt u Stupniku – gradnja novog groblja s mrtvačnicom i kapelom

Foto: Općina Stupnik
Groblje će se protezati na površini od šest hektara, a moći će primiti ukupno 2912 grobnih mjesta

Općina Stupnik nema groblje, pa stanovnici za svoje pokojnike vječno počivalište traže u okolnim selima ili zagrebačkim grobljima, ponajviše u Lučkom ili na Markovu polju, koje se nalazi na posve suprotnoj strani metropole.

HDZ-OV KANDIDAT ZA GRADONAČELNIKA KNINA Nikola Blažević: 'Okrenimo se budućnosti, zajedno!'

Na površini od 6 hektara

Skupo je to i mukotrpno za ljude koji istovremeno i tuguju za svojim voljenim članovima obitelji i velika je stvar zato realizacija kapitalnog projekta izgradnje groblja u Stupniku, a početak njegove gradnje očekuje se u drugoj polovici 2022. godine.

– Kapitalni projekt novog groblja u Stupniku, važan za Stupnik i okolna zagrebačka naselja, u završnoj je fazi izrade projektne dokumentacije i ishođenja potrebnih dozvola – kaže načelnik općine Bruno Perković te dodaje da je 2018. godine u općinskom vijeću izglasan i Urbanistički plan uređenja novog groblja.

Protezat će se na površini od šest hektara, a moći će primiti ukupno 2912 grobnih mjesta, odnosno 10.442 ukopna mjesta, čime se svrstava u srednje velika groblja. Površine za ukop sastoje se, objašnjava Perković dalje, od 18 grobnih polja od kojih je 14 polja za zemljane grobove, četiri za grobnice te tri polja za polaganje urni.

– Groblje će osim mrtvačnice i pomoćnih zgrada imati i kapelu jedinstvene arhitekture. Idejno rješenje za cijeli projekt potpisuje arhitekt Miroslav Škoda – prepričava načelnik.

GRADONAČELNIK DARIVAO Slikovnice i igre za knjižnicu

Prema planu, unutrašnji prostor groblja obuhvaća kapelu, površine za ukop s pješačkim prometnicama i površinama, oproštajne prostore poput mrtvačnice, oproštajne dvorane i pomoćne prostorije te javne zelene površine, a vanjski prostor obuhvaća pogonski, radni i službeni dio, infrastrukturne površine (parkirališta, kolnu prometnicu, pješačke prometnice i površine) unutar kojih se smještaju prateće usluge poput prodavaonica cvijeća i svijeća. Predviđeno je i parkiralište na zapadnoj stranici sa 137 parkirališnih mjesta, od kojih je pet prilagođeno za osobe smanjene pokretljivosti i invaliditetom, dodatnih 12 parkirnih mjesta stavit će se s lijeve strane glavnog ulaze te parkiralište s 29 mjesta s desne strane. Groblje se usto planira ograditi zidom i ogradom. Projekt će se, prema donesenom planu, provoditi u tri etape, pa će se prvo raditi najvažniji servisni prostori i dio grobnih polja, a potom ostatak grobnih polja i pripadajuće pješačke i zelene površine.

U tijeku otkup zemljišta

U ožujku ove godine dobivena je, kaže načelnik Perković, lokacijska dozvola za groblje i građevinska dozvola za pristupnu cestu, vodovod i sanitarnu kanalizaciju.

– Lokacija na kojoj će biti smješteno groblje blizu je državne ceste D1 i granice sa zagrebačkim naseljem Lučko te lako dostupna javnim gradskim prijevozom – objašnjava.

SURADNJA Obnova vrtića Zeko u Slatini

Cijela je površina u privatnom vlasništvu, a u tijeku je postupak otkupa zemljišta. Dinamika gradnje predviđa početak gradnje vodovoda i kanalizacije krajem ljeta ove godine, a po završetku ovih radova odmah će se početi graditi pristupna cesta.