Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Spomen-obilježje u Okučanima

Kristalne kocke vedrine za pale u akciji Bljesak

Kristalne kocke vedrine u Okučanima
Foto: branitelji.gov.hr
Rad se izdvaja jednostavnošću i poetičnom snagom ideje koju ne razvija govorom oblika, već upravo odustajanjem od oblikovanja oslobađa prostor za snažan doživljaj uzvišenosti duha mjesta

Rad akademskog kipara Dalibora Stošića i arhitekta Hrvoja Bilandžića "Kristalne kocke vedrine" osvojio je prvu nagradu na natječaju Ministarstva hrvatskih branitelja za izradu idejnog likovnog i arhitektonsko-urbanističkog rješenja spomen-obilježja braniteljima poginulim u vojno-redarstvenoj akciji Bljesak u Okučanima.

Projekt je izveden kao specifična prostorna instalacija, sastavljena od 42 kocke od visokopoliranog refleksivnog materijala koje levitiraju iznad polirane betonske površine. Nagrada nosi i novac, pa će autorima biti isplaćeno 58.400 kuna.

- Sama izgradnja memorijalnoga kompleksa prema našem rješenju još je veće priznanje, osobito u svjetlu činjenice da je riječ o svojevrsnom antispomeniku, rješenju bez herojske patetike i geste, toliko česte u posljednje vrijeme – rekao je autor Dalibor Stošić.

U ocjenjivačkom povjerenstvu obrazložili su kako se prvonagrađeni rad među petnaest pristiglih izdvaja jednostavnošću i poetičnom snagom ideje koju ne razvija govorom oblika, već upravo odustajanjem od oblikovanja oslobađa prostor za snažan doživljaj uzvišenosti duha mjesta. Prema najavama, spomen-obilježje u Okučanima počet će se graditi ovog ljeta, a završetak se planira do 1. svibnja iduće godine. U akciji "Bljesak", kojom je u svibnju 1995. godine oslobođena zapadna Slavonija, život su izgubila 42 branitelja.