Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Projekt Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek

Kvalitetnije obrazovanje, moderna oprema, snažna veza s tvrtkama

Foto: Osječko-baranjska županija
Riječ je, zapravo, o dva projekta, ukupne vrijednosti 73 milijuna kuna

Održavanjem Početne konferencije Regionalnog centra kompetentnosti Elektrotehničke i prometne škole Osijek učinjen je još jedan velik korak u razvoju ovog EU projekta. Riječ je zapravo o dva projekta: jedan je uspostava infrastrukture regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju kao podrška procesu reforme strukovnog obrazovanja i osposobljavanja, vrijednom 29,94 milijuna kuna.

Drugi je projekt uspostava regionalnih centara kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u (pod)sektorima strojarstvo, elektrotehnika i računalstvo, poljoprivreda i zdravstvo, financiranog iz Europskog socijalnog fonda, čija je vrijednost 43,1 milijuna kuna.

Suvremeni laboratoriji

Nositelj oba projekta je Elektrotehnička i prometna škola Osijek, a Osječko-baranjska županija je partner. Ostali partneri su Srednja škola Isidora Kršnjavoga Našice, Tehnička škola Ruđera Boškovića Vinkovci, Fakultet elektrotehnike, računarstva i informacijskih tehnologija Osijek, MONO za projektiranje informacijskih sustava d.o.o.,  ATO Inženjering d.o.o. i HGK Županijska komora Osijek.

– Dogradnjom naše škole dobili smo novi prostor od 2000 kvadrata koji ćemo opremiti novom opremom, a u sklopu drugog dijela 
projekta nastojat ćemo osnaživati kompetencije naših učenika i osoblja te se snažnije povezivati s poduzetnicima i tvrtkama u okruženju. To je veliki projekt kojim ćemo razvijati nove programe u skladu s potrebama gospodarstva, a radit ćemo i na usavršavanju nastavnika. Kao Regionalni centar kompetentnosti bit ćemo okrenuti i učenicima s područja svih pet slavonskih županija, dolazit će kod nas na praksu i upoznati se s  radom na najmodernijoj opremi koja će se sastojati od laboratorija 
s obnovljivim izvorima energije, laboratorijima za automatizaciju i pogonsku tehniku, ali i kabineta za računalstvo – kaže ravnatelj 
Elektrotehničke i prometne škole Osijek Antun Kovačić.

Noćenje za učenike

Dodaje kako će projekt obuhvatiti 700 do 800 učenika, odnosno oko 500 učenika Elektrotehničke i prometne škole Osijek te učenike iz drugih slavonskih županija. Nakon izgradnje infrastrukture, bit će moguće i noćenje za 25 učenika koji će tako uz odrađivanje prakse u RCK moći i boraviti u Osijeku nekoliko dana.

– I sâm sam bio učenik ove škole, a sada kao djelatnik FERIT-a mogu posvjedočiti koliko je ova grana znanosti propulzivna i nužna za daljnji rast poduzetništva cijele Hrvatske. Izgradnjom i opremanjem RCK-a približit ćemo se praksi zapadnih zemalja, u kojoj je dovoljno i kvalitetno srednjoškolsko obrazovanje za određenu vrstu poslova, a ne nužno fakultet. Time ujedno potičemo i osnažujemo strukovna obrazovanja – istaknuo je osječki dogradonačelnik dr. sc. Dragan Vulin.