Izbornik
Naslovnica Županije Primorsko-goranska
turistički rezultati

U prvih osam mjeseci Kvarner ostvario 10% više turista i noćenja

plaža
Foto: Goran Kovacic/PIXSELL
Mikrodestinacije, posebno Gorski kotar i Rijeka pokazale su porast, a bilježi se i oporavak Crikveničko-vinodolske rivijere

Prema podacima eVisitora, do 21. kolovoza, Kvarner je ostvario porast od 10% u dolascima i noćenjima, a rekorderi su Nijemci s porastom od 25%. Značajnije poraste imali su objekte visoke kvalitete smještaja, obiteljska poljoprivredna gospodarstva i samostalne kuće za odmor.

"Drago mi je da su sve naše mikrodestinacije pokazale porast, posebno Gorski kotar i Rijeka, a bilježi se i oporavak Crikveničko-vinodolske rivijere. Turistički radnici zaslužuju pohvalu. Svjedoci ste da je sezona još u punom jeku, da je niz manifestacija još u tijeku i tako će biti još i u rujnu", rekao je župan Zlatko Komadina na konferenciji za novinare.

Što se tiče opasnosti od požara župan je istaknuo da je tu najvažnija prevencija i pravovremenost. "To je ono što karakterizira našu vatrogasnu zajednicu: na vrijeme se nabavlja i zanavlja oprema, a održavaju se redovite edukacije i vježbe te se vrši prevencija, osmatranje i suzbijanje požara u samom začetku", rekao je priopćili su iz Županije.

Primorsko-goranska županija uvodi i nekoliko mjera za poticanje poduzetništva. To su help desk za poduzetnike i jače komercijaliziranje inovacija na području PGŽ.

Zapovjednik Šćulac izvijestio je da je Vatrogasna zajednica PGŽ sudjelovala u gašenju požara u Dalmaciji u pet navrata, i to u Tučepima, Splitu, Drnišu, Kninu i Zadru. Sada 50 vatrogasaca trenutno pomaže u NP Sjeverni Velebit.

"U našoj županiji po broju požara smo na razini prošle godine, ali smo po broju opožarene površine daleko ispod prosjeka. Zato želimo zahvaliti građanima na pravovremenoj dojavi prema kojoj najbliža vatrogasna postrojba izlazi na mjesto intervencije", poručio je zapovjednik Vatrogasne zajednice PGŽ Mladen Šćulac.  

Do 1. kolovoza u 2017. godini bilo je 391 intervencija na požarima otvorenog prostora i 1075 tehničkih intervencija, poplava, liftova i sličnog. Ove godine također su nabavljena vozila za DVD Kras, DVD Kraljevicu i DVD Crikvenicu te kombi vozilo za Gomirje.