Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Prilika za male poljoprivrednike Dugopolja, Klisa, Dicma, Lećevice i Muća

LAG Zagora raspisuje natječaj i daje nepovratnih 165.000 eura

LAG Zagora
1/2
Foto: LAG Zagora
Na natječaj se može javiti od 28. lipnja do 30. srpnja 2018. godine, a sva potrebna dokumentacija dostupna je na www.lag-zagora.hr

Lokalna akcijska grupa (LAG) Zagora objavila je natječaj za potporu malim poljoprivrednicima s područja općina koje obuhvaća: Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć.
U prvom javnom natječaju LAG Zagora odobrava iznos od 165.000 eura, kojim će se moći financirati različite poljoprivredne aktivnosti malih poljoprivrednika, svaki u iznosu od 15.000 eura ili 110.839 kuna. Sredstva su namjenska, bespovratna, a intenzitet potpore je 100 posto prihvatljivih troškova.

Nadaju se dobrom odazivu

– Upravo objavljen natječaj za male poljoprivrednike „Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava“ ubraja se u prioritetne tipove operacija LAG-a Zagora u programskom razdoblju 2014.-2020. Analogan je natječaju TO 6.3.1. iz Programa ruralnog razvoja RH – pojašnjava Marijana Botić Rogošić, voditeljica LAG-a Zagora.

Na natječaj se mogu prijaviti mala poljoprivredna gospodarstva, upisana u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava, ekonomske veličine iskazane po FADN kalkulatoru od 2000 do 7999 eura, registrirana na području LAG-a Zagora, odnosno u općinama Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica ili Muć. Zainteresirani mali poljoprivrednici će se na natječaj moći javiti od 28. lipnja – 30. srpnja 2018. godine, a sva potrebna dokumentacija i informacije dostupni su na stranicama LAG-a Zagora (www.lag-zagora.hr).


Potpore vukovarskim gospodarstvenicima Potpisani ugovori Gospodarstvenicima 1,85 milijuna kuna poticaja

Odobrena sredstva mala poljoprivredna gospodarstva moći će iskoristiti za kupnju domaćih životinja, podizanje višegodišnjih nasada, kupnju sjemena i sadnog materijala višegodišnjeg bilja, kupnju, građenje i opremanje štala, prostora za skladištenje poljoprivrednih proizvoda, nabavku opreme za preradu poljoprivrednih proizvoda (npr. oprema za mikro-sirane), poljoprivrednu mehanizaciju, poljoprivredna vozila, opremu, strojeve, kupnju ili zakup poljoprivrednih zemljišta, stručno osposobljavanje, operativno poslovanje i sl.
– Odaziv malih poljoprivrednih proizvođača s ovog područja nije bio značajan na posljednjim nacionalnim natječajima za ovakve potpore. No i ovaj LAG natječaj pomoći će malim poljoprivrednicima iz općina koje pokriva da im se već sada udvostruče mogućnosti dobivanja jednokratne financijske injekcije za njihove poljoprivredne aktivnosti – poručio je Perica Bosančić, načelnik Općine Dugopolje koji se nada da će što veći broj malih poljoprivrednika na području 41 naselja u sastavu općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć iz obuhvata LAG-a Zagora iskoristiti priliku koja im se pruža te ostvariti bespovratna EU sredstava.

Županijske potpore za poljoprivredu Županijske potpore Poljoprivrednicima 3,14 milijuna kuna u 2018.

Marijana Botić Rogošić dodaje kako je LAG Zagora iz Programa ruralnog razvoja RH 2014.-2020. ostvarila potporu u iznosu od 8,241.676 kuna ili 1,101.121 eura i taj će iznos koristiti za provedbu različitih natječaja koji će pomoći poljoprivrednicima za postizanje bolje konkurentnosti na tržištu, uvođenjem novih tehnologija i stvaranja proizvoda s dodanom vrijednošću; poduzetnicima za razvijanje turističke i slične ponude područja; općinama, javnim ustanovama, udrugama za male infrastrukturne i slične projekte kojima se poboljšavaju uvjeti života domicilnog stanovništva na području ovih pet općina Dalmatinske Zagore.


I među manjim LAG-ovima

Inače, Udruga LAG Zagora osnovana je u veljači 2015. godine u Dugopolju, gdje joj je i sjedište, što ga čini najmlađim LAG-om na području Dalmacije, a zasigurno i jednim od najmlađih na području cjelokupne Republike Hrvatske.

Svojim djelovanjem obuhvaća područje općina Dicmo, Dugopolje, Klis, Lećevica i Muć u Splitsko-dalmatinskoj županiji u kojima, prema posljednjem popisu stanovništva živi nešto malo više od 15.000 stanovnika. Samim time ovaj je LAG i među manjima u Republici Hrvatskoj.


– LAG Zagora je jedan od najmanjih i najmlađih LAG-ova u Dalmaciji, a možda i u Hrvatskoj, a članovi osnivači LAG-a to su prepoznali kao komparativne prednosti – kaže Marijana Botić Rogošić.

sajam Javni poziv Za dodjelu potpora turističkim manifestacijama osigurano 390.000 kuna