Izbornik
Naslovnica Županije Bjelovarsko-bilogorska
Damir Bajs s čelnicima zdravstva županije:

'Liječnicima nudimo besplatno stanovanje'

Damir Bajs
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
Nadamo se da će nam do kraja godine doći 12 liječnika, a do 2020. bi se njih 50-ak trebalo vratiti sa specijalizacije – kaže ravnatelj OB Bjelovar

Prošlog je tjedna održan radni sastanak župana Damira Bajsa s čelnicima zdravstva županije kako bi se dogovorili o uvođenju novih mjera za privlačenje i zadržavanje liječnika u našoj županiji. Gorući je to problem u cijeloj zemlji, a inicijativa Županije i predstavnika zdravstva doista je hvalevrijedna. Naime, Županija je u svoj proračun za 2018. godinu uvrstila i novi projekt “Za najveću vrijednost zdravstvenog sustava – liječnike i medicinsko osoblje“, za čiju je provedbu osigurano milijun kuna. Projekt će se provoditi tri godine i za svaku godinu osiguran je jednak iznos. O novim mjerama sa županom Bajsom razgovarali su predstavnici Hrvatskog liječničkog zbora, Hrvatske liječničke komore, Hrvatske komore medicinskih sestara, odnosno njihovih podružnica u Bjelovaru. Namjera županije jest da se ulaganjem u liječnike i medicinsko osoblje poboljšaju uvjeti zdravstvene zaštite na području Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Damir Bajs Gotov projekt za mlade BBŽ-a Bajs: Mladi su shvatili da mogu biti nositelji važnih projekata

Mjere moraju biti prevaga

– Sva naša dosadašnja ulaganja u zdravstvo moraju pratiti i ulaganja u liječnike i medicinsko osoblje koji će raditi u novim ili obnovljenim bolnicama i domovima zdravlja. Odlučili smo u ovoj godini uložiti dopunska sredstva za tu svrhu. U razgovoru s ravnateljima ustvrdili smo da postoji potreba za 33 liječnika i specijalista. Optimalno bi zapravo bila i dva do tri puta veća brojka, ali i ovo bi zadovoljilo trenutačno standarde – ustvrdio je župan Bajs.

Tako će Županija preuzeti financiranje stambenog kredita za one liječnike koji se odluče u njoj zaposliti, sufinancirat će se i trošak stanovanja za druge te usavršavanja u struci. Jedino se ovim mjerama, tvrdi Bajs, može očekivati porast broja liječnika i opstanak zdravstva u županiji.

– Moramo dati ponudu koja će privući one koji traže posao i odluče se na dolazak ovdje. Želim da pomisle na to da im nudimo besplatan smještaj i mogućnost napretka. Ne treba zaboraviti ni liječnike koji trenutačno rade ovdje, a razmišljaju o odlasku. Ove mjere moraju biti prevaga u njihovu ostanku – ističe Bajs.

Podsjetimo, Općoj bolnici Bjelovar odobrena su sredstva za gradnju nove bolničke zgrade koja će omogućiti objedinjenje svih kirurških djelatnosti te modernu dnevnu bolnicu koja bi trebala poboljšati uvjete liječenja za oko 130.000 osiguranika. Trenutačno se u cijeloj županiji obnavljaju i opremaju ambulante te domovi zdravlja. Nedavno se ulagalo i u laboratorije županijskog Zavoda za javno zdravstvo, a ne treba zaboraviti ni obnovu Daruvarskih toplica i hotela u tom sklopu.

Mi smo optimisti

– Nadamo se da ćemo potporu Županije iskoristiti na dva načina, a to je privlačenje novih liječnika, ali i zadržavanje sadašnjih. Mi smo optimisti, nadamo se do kraja godine dočekati novih 12 liječnika. Do 2020. očekujemo povratak liječnika sa specijalizacije, njih 50-ak – najavljuje ravnatelj OB Bjelovar Alli Allouch.

S njime se složila i ravnateljica Doma zdravlja Ljubica Čaić koja je naglasila kako se maksimalno trude oko ostanka i privlačenja medicinskog osoblja. Za liječnike koji dolaze iz drugih gradova, tvrdi, bitno je osigurati stanovanje te smatra da je ovo vrlo korisna mjera.

Igor Brajdić Gradske mjere za poduzetnike Za nabavu i ugradnju strojeva 54 zahtjeva Škola za život “Škola za život” Tri županijske škole u projektu eksperimentalne nastave