Izbornik
Naslovnica Županije Dubrovačko-neretvanska
Radi očuvanja populacije riječne kornjače (Mauremys rivulata)

Lokve u Majkovima naš su prvi herpetološki rezervat

Foto: DNŽ
Na području posebnog rezervata zabilježeno je 19 vrsta vodozemaca i gmazova, što je gotovo trećina ukupnog broja vrsta vodozemaca i gmazova zabilježenih u Hrvatskoj, a čak 10 vrsta strogo je zaštićeno

Vlada RH usvojila je Uredbu o proglašenju posebnog rezervata Lokve u Majkovima, što je prvo područje u državi zaštićeno u kategoriji posebnog herpetološkog rezervata. Proglašenje posebnog rezervata obuhvaća dvije lokve u Donjim Majkovima i lokvu u Prljevićima u Općini Dubrovačko primorje, a posebni rezervat proglašava se radi očuvanja populacije riječne kornjače (Mauremys rivulata), jedne od najrjeđih i najugroženijih vrsta gmazova u Hrvatskoj.

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, u suradnji sa županijskom JU za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, izradili su stručnu podlogu vrednovanja područja lokvi u Majkovima. Od 2009. godine sustavno su se provodila istraživanja na području Majkova na vrsti riječne kornjače te na zaštiti i očuvanju njezina staništa. Proveden je niz aktivnosti s ciljem educiranja.

Nalazišta riječnih kornjača ograničena su na malim, fragmentiranim i izoliranim staništima. Broje petstotinjak odraslih jedinki. Na području posebnog rezervata zabilježeno je 19 vrsta vodozemaca i gmazova, što predstavlja gotovo trećinu ukupnog broja vrsta vodozemaca i gmazova zabilježenih u Republici Hrvatskoj, a čak 10 vrsta strogo je zaštićeno.