Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska 42 pregleda
dar mališana iz Korčule

Maja Bonačić biciklom donijela djeci staklenku čistog morskog zraka

Maja Bonačić
1/6
Foto: Ivica Galović/PIXSELL
Djeca Korčule misle da djeca Slavonskog Broda moraju imati jednako pravo na čist zrak kao i oni. Zato su im, simbolično i suosjećajno, poslala svoj zrak

Brojni mališani i njihovi roditelji, bake i djedovi dočekali su na slavonskobrodskom Korzu triatlonku i psihologinju Maju Bonačić, koja im je s otoka Korčule donijela staklenku čistog morskog zraka. Riječ je o daru mališana iz korčulanskih dječjih vrtića, koji su za svoje vršnjake iz Slavonije izradili čarobnu staklenku i napunili je čistim morskim zrakom. Na odredište ju je odnijela Maja iz udruge "Oblačić", prešavši biciklom u samo tri dana gotovo 500 kilometara dug put od Korčule do Broda. Pozitivna je to poruka gradu koji se osam godina bori s problemom onečišćenog zraka.

- Nije mi bilo teško. Ovo je projekt za, a ne protiv. Ne radi se o klasičnom prosvjedu, nego o akciji za djecu. Ideja je bila na afirmativan način skrenuti pozornost na činjenicu da djeca u jednoj zemlji Europske unije samo zbog mjesta u kojem su se rodila ne uživaju osnovno ljudsko pravo na čist zrak. Sretna sam što sam bila dio jedne pozitivne priče – rekla je Maja.

Djeca Korčule misle da djeca Slavonskog Broda moraju imati jednako pravo na čist zrak kao i oni. Zato su im, simbolično i suosjećajno, poslala svoj zrak.  Staklenku su primile vile iz brodske udruge "Vilinput". - Svjesni smo da život nije bajka. Cilj nam je bio da naš grad barem na jedan dan simbolično prodiše punim plućima i da senzibiliziramo javnost da problem još uvijek postoji. Mislim da se svi skupa moramo zapitati što ćemo učiniti, a najviše oni na vrhu, jer ovo više nema smisla – kazala je Sandra Vukoja iz udruge "Vilinput".