Izbornik
Naslovnica Županije Splitsko-dalmatinska
Bogata turistička ponuda za nezaboravan boravak u Podstrani

Mali Mediteran pod Perunom

Podstrana
1/4
Foto: Općina Podstrana
Kontinuirano raste i broj objekata za iznajmljivanje, a samim time i broj kreveta, oko 15% godišnje. Porastao je i broj objekata s bazenom

Općina Podstrana, osim što je postala sinonim za ugodan i miran život u kojoj su mnoge mlade obitelji pronašle svoje mjesto pod suncem, doživjela je i pravi turistički procvat, što je bio povod za razgovor s načelnikom Mladenom Bartulovićem.

Rekonstrukcija Poljičke ceste u Podstrani Projekt vrijedan 13 milijuna kuna Rekonstrukcijom Poljičke do sigurnijeg ulaza u Žrnovnicu

Kako su vas turisti otkrili, koja je tajna uspjeha?

Iza postignutog uspjeha stoji ogroman uloženi trud lokalne uprave i Turističke zajednice Općine Podstrana. Zajedničkim snagama postigli smo to da broj dolazaka i noćenja iz godine u godinu raste. U 2017. broj dolazaka porastao je za 14%, a broj noćenja za 23% u odnosu na 2016., a 2018. godina bilježi dodatni rast noćenja od 6% u prvih sedam mjeseci. Kontinuirano raste i broj objekata za iznajmljivanje, a samim time i broj kreveta, oko 15% godišnje. Također, porastao je i broj objekata s bazenom kojih trenutačno u Podstrani ima točno 100.

Čime privlačite goste?

Na ruku nam ide bogatstvo prirodnog i kulturno-povijesnog nasljeđa. TZ Općine na čelu s direktoricom Zdravkom Švendom vrlo predano radi na poboljšanju turističke ponude, a mi u lokalnoj upravi nastojimo kontinuirano ulagati u turističku infrastrukturu. Prošle je godine završen projekt vidikovca Blue view u Gornjoj Podstrani koji je istovremeno spoj sporta i kulturne baštine u netaknutoj prirodi čime se znatno podigla kvaliteta javne cikloturističke infrastrukture. Velike nade polažemo u projekt uređenja obale od ušća Žrnovnice do sportske lučice Strožanac.

U kojoj je fazi trenutačno projekt uređenja obale?

Projekt vrijedan 18,6 milijuna kn započeo je sredinom prošle godine. Zbog obilnih kiša u prvim mjesecima ove godine, nije bilo moguće planiranim tempom izvoditi zemljane radove tako da očekujemo završetak svih radova do početka rujna ove godine kada je predviđeno hortikulturno uređenje. U listopadu očekujemo tehnički pregled i izdavanje uporabne dozvole.

festival Forestland Potpora HTZ-a Stiže 615.000 kuna za turizam

Nakon izgradnje moderne plaže u mjestu sa svim popratnim sadržajima, što planirate dalje?

U planu je nastavak uređenja obalnog područja Općine Podstrana. U 2019. godini planiramo započeti realizaciju drugog dijela obale, od sportske lučice u Strožancu do hotela Lav, ukupne vrijednosti 35 milijuna kuna.

Koliko ulažete u redovito održavanje plaža?

Čitava je podstranska obala pitoma i pogodna za kupanje te je plaža uređena i opremljena, manje-više, cijelom dužinom od 6 km. Općina Podstrana svake godine ulaže oko 1,5 milijuna kuna u dohranu plaža, sanaciju oštećenih pera, obnovu postojeće i postavljanje nove komunalne opreme. Također, komunalni pogon Općine posebne napore ulaže u održavanje zavidne razine urednosti i čistoće. Ponosni smo na dodijeljenu bijelu zastavu, svrstani smo i u “eko-elitno” društvo.

Imate i raznovrsnu ponudu na plažama.

Ove godine izdali smo oko 80 koncesijskih odobrenja. Osim iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, turistima su na raspolaganju razne delicije, usluge masaže te brojni sportsko-rekreativni sadržaji poput skutera, trampolina, aqua parkova, pedalina, kajaka i slično. Nudi se ponešto za sve uzraste.

Što biste još istaknuli kao važan dio turističke ponude u Podstrani?

Turistička zajednica brine o organizaciji brojnih kulturnih, umjetničkih i drugih priredbi. Program Podstranskog kulturnog ljeta raskošan je i vrlo dobro posjećen. Na području Podstrane, osim zaštićenih spomenika kulture, postoje atraktivne pješačke i planinarske staze, uređene i označene biciklističke staze, konjički klub. Tu je i planinarsko–avanturistička poslastica Via Ferata Perunika koja predstavlja adrenalinsku turističku ponudu kao i vožnja kajakom po moru i rijeci Žrnovnici. Općina Podstrana u suradnji s TZ-om kontinuirano ulaže u unapređenje turističke ponude kako bi gostima omogućila nezaboravan boravak.

Kliška tvrđava Ministar Cappelli: Tvrđavu Klis bi ove godine moglo posjetiti rekordnih 100.000 gostiju