Izbornik
Naslovnica Županije Brodsko-posavska
Obilježena 30. obljetnica najtužnijeg i najkrvavijeg ratnog dana u Slavonskom Brodu

Marušić: Ovakve žrtve nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim

Foto: BPŽ
Tog 3. svibnja 1992. život je izgubilo 16 osoba, među kojima šestero djece, a 60 ih je ranjeno

Komemoracijom pod nazivom “Sjetimo ih se s ponosom i tugom” obilježena je 30. obljetnica jednog od najtežih i najkrvavijih ratnih dana u Slavonskom Brodu. Tog 3. svibnja 1992. život je izgubilo 16 osoba, među kojima šestero djece, a 60 ih je ranjeno.

– Ja se njega sjećam stalno i on je uvijek s nama. A sad sam došla da s drugim roditeljima suosjećamo zajedno – rekla je Ankica Ećimović, majka poginulog dječaka.

Ona i njezin suprug Ivan Ećimović u ratu su ostali bez 14-godišnjeg sina Spomenka, kojeg je neoprezna “igra” s pronađenom ručnom bombom koštala života.

Program obilježavanja ove tužne obljetnice organizirale su Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata. U kapeli svete Ane služena je sveta misa, dok su ispred spomenika poginuloj djeci te poginulim hrvatskim braniteljima brojna izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

Prisjećanju na jedan od najtežih dana brodske prošlosti priključili su se i predstavnici Brodsko-posavske županije na čelu sa županom Danijelom Marušićem.

– Ovo je definitivno najtužniji dan ne samo za ovaj grad i ovu županiju nego i za cijelu Hrvatsku. Ovakve žrtve, pogotovo stradavanje djece, nikoga ne mogu ostaviti ravnodušnim i normalno da smo svi potreseni – rekao je Marušić.

Tijekom Domovinskog rata u Hrvatskoj su ubijena 402 djeteta, od toga 28 na području Slavonskog Broda, koji je po broju stradale djece prvi grad u Hrvatskoj. Najviše ih je stradalo upravo u svibnju 1992. godine, a za taj zločin do danas nitko nije odgovarao.