Izbornik
Naslovnica Županije Virovitičko-podravska
Predstavljen projekt “Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Istočna Hrvatska”

Masterplan je temelj za sve buduće ceste, pruge, dionice

Foto: Kristijan Toplak
Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti pokretač gospodarskog razvoja, izradila ga je VIDRA , a vrijedi 6,6 milijuna kuna

Održana je je završna konferencija projekta “Izrada prometnog masterplana funkcionalne regije Istočna Hrvatska” koji je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda, a čiji je nositelj Virovitičko-podravska županija s partnerima Brodsko-posavskom županijom, Osječko-baranjskom županijom, Požeško-slavonskom županijom i Vukovarsko-srijemskom županijom.

Obuhvaća pet županija

Projekt je izradila Agencija za regionalni razvoj Virovitičko-podravske županije VIDRA, vrijedan je 6,618.000 kuna, od čega su bespovratna EU sredstva 5,625.300 kuna, odnosno 85 posto.

Župan  Igor Andrović naglasio je kako je riječ o temeljnom dokumentu koji definira potrebe i rješenja u prometnom sustavu na području pet slavonskih županija.

– Vjerujem da će ovaj Masterplan prometa poboljšati prometnu dostupnost cijelog našeg područja kroz razvoj učinkovitog  prometnog sustava. Naših pet slavonskih županija ima zajedničke prometnice koje u budućnosti želimo financirati, kao i one prometnice koje su svakoj od naših županija posebno važne. Masterplan je temelj upravo za sve te buduće ceste, dionice, pruge, prometnice koje će se financirati u budućnosti iz raznih izvora – rekao je župan Igor Andrović.

Cilj projekta bio je postizanje učinkovitog i održivog prometnog sustava na prostoru Istočne Hrvatske. Sam masterplan uključuje razdoblje od 2020. do 2030. godine. Samim masterplanom analizirano je, istaknuto je, pregršt aspekata, od javnog prijevoza u 
većim sredinama, pa do ruralnog prijevoza i ostalih bitnih elemenata na području pet slavonskih županija.

– Riječ je o dokumentu koji bi trebao biti pokretač gospodarskog razvoja i kao takvog ga treba i gledati. Njime su definirani  ciljevi i mjere koje se anticipira postići do 2030. godine. Putem masterplana je također razvijen i prometni model, a koji je jako bitan alat za daljnji razvoj projekata – kad se rade studije izvedivosti, jako je bitno potvrditi smislenost neke investicije, odnosno projekta i samim time je jako bitno uzeti taj model kao polazišnu točku. Dakle, prilikom bilo kakvih daljnjih razvoja, strategija i projekata važno je prvo se osvrnuti na predmetni masterplan da ne bude samo “mrtvo slovo na papiru”, nego da stvarno bude odrednica i smjernica daljnjeg razvoja prometa u ovoj funkcionalnoj regiji - rekao je Ivica Perica, čelnik tvrtke UMiUM, koja je radila na izradi masterplana.

Velika očekivanja

Od prometnog masterplana partneri imaju velika očekivanja.

– Masterplan je važan dokument koji će pridonijeti daljnjem gospodarskom razvoju deprimiranih područja kao što je Slavonija. I Virovitičko-podravska i Požeško- slavonska županija imaju zajedničku bolnu točku, a to je prometna povezanost naših gradova koji su sjedište županija s prometnicama tj. autocestama. Zajedno rješavamo to pitanje izgradnjom brze ceste od Virovitice prema Bjelovaru i dalje prema autocesti. Grad Požega želi spoj s autocestom. To su ogromni projekti za koje se nadamo da će se sredstva osigurati u financijskom  planu Hrvatskih cesta i Hrvatskih autocesta i koji su ključni i važni za daljnji gospodarski razvoj ove dvije županije – rekla je požeškoslavonska županica Antonija Jozić.