Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u Čakovcu

'Međimurje je primjer zašto se zalažem za sadašnji ustroj županija'

Kolinda Grabar-Kitraović Čakovec privremeni ured
Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL
Predsjednica je istaknula činjenicu kako je zaposlenost u Međimurju visoka, a problem su plaće koje su ispod državnog prosjeka

- Međimurska županija kao najmanja u Hrvatskoj primjer je zašto se zalažem za očuvanje sadašnjeg ustroja županija, bez obzira na reformu lokalne uprave i samouprave o kojoj se toliko govori. Međimurska županija, i ovaj sustav koji odražava posebnosti svih naših regija, dokazuje da, unatoč tome što je brojčano mala, ostvaruje izvanredno dobre rezultate. Može biti primjerom po mnogočemu na hrvatskoj razini, prednjači od gospodarstva do obrazovanja, socijalne skrbi, brige o učenicima i odnosima s nacionalnim manjima. Vidljivo je da se ulažu veliki napori kako bi se postigla integracija romske nacionalne manjine – rekla je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas u Čakovcu.

Nakon Varaždinske županije preselila je svoj Ured u Međimursku županiju, a u prijepodnevnim satima sastala se s čelnicima županije, grada i predstavnicima braniteljskih udruga. Odnos uvoza i izvoza u Međimurju je toliki da bi, kad bi ostvario na državnoj razini, donio puno veći gospodarski rast, istaknula je. Zaposlenost je visoka, no jedan od problema su plaće koji su ispod državnog prosjeka.

Izvoz porastao za 15 posto

Cilj je stoga razvijanje djelatnosti koja nose karijere i poslove više dodane vrijednosti i veće plaće. Drago joj je, dodala je, što je prostor vojarne koji je dan na upravu lokalnoj samoupravi uređen i da se na razvija u svojevrsni centar izvrsnosti i obrazovanja radne snage koja odgovara tržištu rada i potrebama gospodarskog razvoja županije.

Župan Matija Posavec rekao je da su pripremljeni projekti za domaće i europske fondove u vrijednosti dvije milijarde kuna. Stopa nezaposlenosti je 9,5 posto, a izvoz je porastao za 15 posto. Prosjek plaća je 19 posto niži od državnog, pa je pozdravio odluku o povećanju minimalca, no treba smanjiti parafiskalne namete i rasteretiti gospodarstvenike.

Svečanost dolaska predsjednice uveličali su članovi zbora Josip Vrhovski Nedelišće, Udruga žena Potočnica Domašinec, članovi Zrinske garde Čakovec, te pripadnici Počasno-zaštitne bojne. Čast da podigne zastavu Ureda predsjednice pripala je Leonu Vlašiću, učeniku prvog razreda Tehničke škole Čakovec, dobitniku Oskara znanja i brojnih nacionalnih i međunarodnih nagrada u robotici.

Predsjednica je održala sastanke s predstavnicima romske zajednice i udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Razgovoralo se, uz ostalo, o braniteljima koji se vode kao nestali, mogućnostima predlaganja zaslužnih branitelja za ratna odličja od strane udruga i pomoći u rješavanju egzistencije socijalno ugroženih branitelja. S romskim udrugama i predstavnicima naselja romske zajednice u Međimurju razgovarala je o problemima oko zapošljavanja i integracije, a upoznata je i s inicijativom o pokretanju Dana bajaško-rumunjskog jezika, kao materinjeg jezika romske populacije u Međimurskoj županiji.