Izbornik
Naslovnica Županije Međimurska
Obljetnica oslobođenja Međimurja i Dan međimurskih branitelja

Međimurje je bilo prvi oslobođeni teritorij u državi, vojarna u Čakovcu prva je "pala"

Foto: Međimurska županija
Više od 8000 Međimuraca dalo je doprinos u Domovinskom ratu, istaknuo je u Gornjem Mihaljevcu župan Matija Posavec

Nakon osvajanja svih vojnih objekata na području Međimurja, postali smo prvi oslobođeni teritorij u Hrvatskoj koji smo sami oslobodili, bez ičije pomoći. Hrvatska se počela oslobađati upravo iz Međimurja, no međimurski branitelji nakon tih akcija nisu stali, već su pohitali u pomoć hrvatskom narodu pri oslobađanju ostalih hrvatskih teritorija – rekao je Stjepan Horvat, predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata – Podružnice Međimurske županije na obilježavanju 29. obljetnice oslobođenja Međimurja i Dana međimurskih branitelja. U povodu 17. rujna 1991. godine, Skupština Međimurske županije proglasila je taj važan datum međimurske povijesti spomendanom.

ŠIBENIK Na Baldekinu postavljen križ u čast poginulim braniteljima

– U znak poštovanja i sjećanja na slavnu povijest želimo isticati da je Međimurje bilo prvi kraj u Hrvatskoj koji je oslobođen, da je vojarna u Čakovcu bila prva vojarna koja je potpuno oslobođena, a više od 8000 Međimuraca dalo je doprinos u Domovinskom ratu – istaknuo je župan Matija Posavec na svečanosti u Gornjem Mihaljevcu, gdje je od 25. rujna do 1. listopada 1991. godine djelovalo Zapovjedništvo obrane Međimurja. Na slavu i u čast hrvatskim braniteljima otkrivena je spomen-ploča na inicijativu Društva branitelja Domovinskog rata “Veteran”, u suradnji s Ministarstvom hrvatskih branitelja, Međimurskom županijom i Općinom Gornji Mihaljevec.

Društvo branitelja Veteran osnovano je s ciljem da se i u manjim sredinama, iz kojih dolazi 12 posto populacije sa statusom branitelja, očuva sjećanje na događanja u Domovinskom ratu i sve branitelje. Predsjednik je Željko Tomašić. Središnji događaj obilježavanja bila je svečana akademija u Centru za kulturu Čakovec.

Kusonje: Obilježavanje 29. godišnjice pogibije hrvatskih branitelja Počast palim braniteljima odale su i braniteljske udruge I na 29. obljetnicu u Kusonjama je istaknuto – krivci moraju odgovarati

Kronologiju ratnih zbivanja 1991. godine iznio je predsjednik Kriznog štaba Općine Čakovec 1991. Anton Jurinec te je podsjetio da su međimurski branitelji s cijelim hrvatskim narodom stvorili i obranili samostalnu državu Hrvatsku. Brigadir Marijan Kretić rekao je kako nema mjesta u Hrvatskoj u čijem oslobađanju nije sudjelovao barem jedan međimurski branitelj.

Održana je i promocija autobiografskog romana "260 dana" Osječanina Marijana Gubine.