Izbornik
Naslovnica Županije Varaždinska 65936 pregleda
Varaždinski župan skuplja podršku

Megaprojekt na sjeveru Hrvatske - četiri županije gradit će tvornicu automobila

Tvornica automobila
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
Dok varaždinski župan Predrag Štromar širi ideju o mega tvornici gotovih automobila, u susjednoj Međimurskoj županiji, u općini Nedelišće, za manje od mjesec dana trebao bi se obaviti tehnički pregled tvornice slovenskog investitora koji proizvodi dijelove za Mercedes, BMW i Toyotu

Varaždinski župan Predrag Štromar (HNS) iskoristio je dolazak predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Varaždin kako bi na nacionalnu razinu proširio ideju o kojoj razmišlja već nekoliko godina. Sjever Hrvatske vidi kao idealan prostor za izgradnju tvornice gotovih automobila koja bi zapošljavala između 2500 i 3000 radnika!

- Unatrag nekoliko godina potencijalne investitore u autoindustriju u Hrvatskoj primali su premijeri, župani i agencije za investicije i konkurentnost, no nikad nitko i odlučio izgraditi samu tvornicu. Mislim da je razlog tome to što se nismo dobro pripremili i napravili analizu što konkretnim investitorima ponuditi i privući ih u našu zemlju. E, sad, posljednjih nekoliko mjeseci u Varaždinskoj i okolnim županijama napravili smo analizu potencijalnog prostora. Na zemljište ispod 100 hektara nitko neće doći, treba najmanje 150. Ne želim prejudicirati, ali u četiri županije - Varaždinskoj, Međimurskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj, imamo takva zemljišta, a na investitoru je da odluči je li mu važna blizina autoceste, željezničke pruge ili nešto treće - pojašnjava Štromar koji je svjestan da je dolazak tvrtke koja će tu sklapati automobile, a ne samo proizvoditi dijelove, prevelik zalogaj za samo jednu županiju.

- Prva stvar koju traže je analiza stručnog kadra. Razgovarali smo sa Sveučilištem Sjever, srednjim školama, okolnim tvrtkama koje imaju višak kadrova i Zavodom za zapošljavanje za sve četiri županije. Ako bi bilo zaposleno 2500 do 3000 ljudi, u samo  jednoj županija neće biti dovoljno radnika. Investitorima je važna i stručnost, a sve te uvjete zadovoljavamo - napominje Štromar.

Foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL

Potrebna pomoć Vlade i predsjednice

Županija, grad i općina ne mogu privući sami takvog ulagača bez pomoći Vlade.

- Dosadašnji predsjednici Vlade nisu bili zainteresirani, no prije desetak dana razgovarao sam s Andrejom Plenkovićem i njega je ta ideja zainteresirala, kao i predsjednicu neki dan. S autoindustrijom bismo dobili dodanu vrijednost na proizvodu i radna mjesta s većim plaćama, a takva složenija proizvodnja pomogla bi i znanstvenoj zajednici - kaže Štromar.

I dok on širi ideju o mega tvornici gotovih automobila, u susjednoj Međimurskoj županiji, u općini Nedelišće, za manje od mjesec dana trebao bi se obaviti tehnički pregled tvornice slovenskog investitora koji proizvodi dijelove za Mercedes. BMW i Toyotu.

- Prodali smo mu 11.000 četvornih metara zemljišta u zoni između Nedelišća i Dunjkovca, a za početak je najavljeno zapošljavanje 50, a za nekoliko godina i 150 radnika - kaže načelnik Darko Dania (SDP). LTH Alucast d.o.o., članicom slovenske korporacije LTH iz Škofje Loke. U Čakovcu će tvrtka LTH Alucast, također u vlasništu Slovenaca, na 20.000 četvornih metara kupljenog zemljišta na proljeće otvoriti tvornicu za lijevanje aluminija pod pritiskom i strojnu obradu aluminijskih odljevaka. Planiraju zaposliti oko 150 radnika. Matična tvrtka LTH Casting Vincarje iz Škofje Loke bavi se, uz ostalo, i proizvodnjom dijelova za Audi, Mercedes i BMW.