Izbornik
Naslovnica Županije Osječko-baranjska
Županija pomaže učenicima i studentima

Milijun kuna za 150 stipendija

Foto: Osječko-baranjska županija
Učenici, njih 90, dobivat će 450 kuna mjesečno, a na račune 60 studenata sjedat će 1000 kuna svaki mjesec

Osječko-baranjska županija odobrila je stipendije za školsku, odnosno akademsku godinu 2019./20. za 90 učenika i 60 studenata, za što je u proračunu osigurano 1,005.000 kuna.

Županija priprema novi projekt Jedinstveni u Hrvatskoj – osniva se prvi sportski inkubator

– Odobreno je ukupno 150 stipendija, i to za učenike 450 kuna mjesečno u trajanju od 10 mjeseci za jednu školsku godinu, a za studente 1000 kuna mjesečno za akademsku godinu. Svake godine nastojimo proširiti kategorije i povećati broj stipendija, a nadamo se da će stipendije olakšati troškove školovanja učenicima i studentima, odnosno njihovim roditeljima. Krajnji je cilj ove mjere investiranje u mlade i njihovo znanje. Želimo da nakon školovanja ne samo ostanu ovdje nego da s nama budu aktivni dionici svih događanja, a potom preuzmu poslove i odgovornosti te vode našu Hrvatsku i županiju u smjeru u komu svi želimo i hoćemo – rekao je župan Ivan Anušić.

Dodjele stipendija darovitim učenicima i studentima Osječko-baranjska županija je započela još 2002., za što je iz županijskog proračuna utrošeno 24,4 milijuna kuna.

– Od školske/akademske 2018./2019. godine Županija dodjeljuje stipendije u četiri kategorije učenika i studenata, a novost su stipendiranja učenika i studenata koji se obrazuju za deficitarna zanimanja i zanimanja iz STEM područja, kao i učenika i studenata iz socijalno ugroženih obitelji – kaže pročelnica Upravnog odjela za obrazovanje Sandra Filipović.