Izbornik
Naslovnica Županije Šibensko-kninska 115 pregleda
Uređenje luka

Ministar Butković obišao šibenska gradilišta

Ministar Oleg Butković u radnom posjetu Šibensko-kninskoj županiji
1/7
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
U ministarstvu postoje sredstva za županijske luke i naša vrata su otvorena za financiranje ovakvih projekata, rekao je ministar Oleg Butković

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u sklopu radnog posjeta Šibensko-kninskoj županiji obišao je u utorak važne projekte u Šibeniku te posjetio luku Vrnažu, prostor Lučke uprave Šibenik i Luke Šibenik i stari dio grada Dolac.

Ministar je pohvalio projekt komunalne luke Vrnaža i najavio da će ministarstvo rado pomoći s financiranjem izgradnje komunalne lučice u Dolcu.

Uređenjem Komunalne luke Vrnaža bit će osigurano 700 novih vezova. Prva faza koštala je 16 milijuna kuna, a ministarstvo je sudjelovalo s 50 posto. Druga faza krenula je ljetos, a ministarstvo ju je financiralo sa sedam milijuna kuna. Kako je ranije najavljeno, treća faza obuhvatit će izgradnju dizalice i hangara, a trebala bi biti gotova 2019. godine.

Ministar je obišao i područje Lučke uprave Šibenik i Luke Šibenik, a najavio je nove projekte.

- Što se tiče Luke Šibenik, ona se dobro razvija - promet je u porastu, a ono što je problem je postojeća infrastruktura odnosno prilazne ceste i riva koja je u lošem stanju i samim time zahtijeva novi investicijski ciklus. Upoznati smo s potencijalnim projektima i naći ćemo  zajedničko rješenje - kazao je ministar.

Ministar je obišao i stari dio Šibenika - Dolac, gdje je u planu izgradnja komunalne lučice i to nakon dovršetka Vrnaže. Plan je u Docu izvući rivu prema moru do pet metara, plombirati postojeću da ispod više ne ulazi more i podići je za 80 centimetara kako bi se spriječilo plavljenje, a sve bi bilo izgrađeno od kamena kako bi se zadržala autentičnost.

- Povijesni dio grada ne može više ovako izgledati. U ministarstvu postoje sredstva za županijske luke i naša vrata su otvorena za financiranje ovakvih projekata. Ove godine ćemo ukupno utrošiti oko 60 milijuna kuna za takve projekte, povećavamo sredstva iz godine u godinu i čim projekti budu gotovi i kandidirani nema razloga da ne dobiju zeleno svjetlo i pomoć ministarstva - najavio je Butković.